Még a NÚSZ sem mindig tudja, hogy van-e autópályamatricánk

Miért nem követhető, hogy van-e autópályamatricánk?

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Itthon több mint háromszor annyiba kerül az éves autópályamatrica, mint Svájcban, de a NÚSZ még épeszű tájékoztatást sem tud adni arról, hogy van-e az autón.


A szomszédos és jóval magasabb átlagbérű, a hazaiaknál sokkalta több autópályával rendelkező Ausztriában 85, a hazaiaknál szintén jobb számokkal rendelkező Csehországban 60 euró az éves autópályamatrica ára, Svájcban pedig még ennél is kevesebbe kerül, mindössze 40 CHF, azaz nem egész 12 ezer forint fizetendő érte. Nálunk bezzeg 42 980 forintba kerül az éves országos matrica. Vannak persze tavaly óta megyei jogosultságaink is. A rendszer nem csak drága, további nagy hibája, hogy sosem lehetünk abban biztosak, hogy épp van-e az autón megfelelő jogosultság. Oké, matricavásárláskor kapunk egy kis papírt, amit aztán persze a lejárat után további egy évig meg kell őriznünk (valóban érdemes, mert volt már kollégánk, akit ez a papír, azaz a bizonylat mentett meg a büntetéstől), ám az autóra még éves jogosultság esetén sem kapunk kirakható matricát. Bezzeg 10 évvel ezelőtt még a heti jogosultsághoz is járt vinyetta, amit aztán bőszen kaparászhattunk lejárata után.
Hirdetés

Hogyan tudhatjuk meg, hogy van-e érvényes jogosultság/matrica az autón?
A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltatót kérdezhetjük e-mailben autónk forgalmiját (nem saját autó esetén továbbá a vezetési meghatalmazást) scannelve, ám a rendszer nem ad azonnali választ. A személyes érdeklődésre lehetőséget adó ügyfélszolgálati irodák pedig ritkák (18 van belőlük az országban). Ráadásul jellemzően leginkább fizetős úton megközelíthetők, azoknál viszont (nyitvatartási idejükben) legalább azonnali választ kapunk. Egy dologra viszont vigyázzunk: akár e-mailben, akár az ügyfélszolgálati irodán szóban kapjuk meg a választ, ha büntetést kapunk, akkor azt csakis az e-matrica bizonylatával fogjuk tudni sztornóztatni.
Van baj!
Bár azonnal elérhető online adatbázis nem létezik (ami azért 2016-ban eléggé fájó), az e-mailes lekérdezés pedig nem mindig ad választ, a lehető legnagyobb hibája, hogy akár fals információt is adhat. Minap kérdeztünk le egy Pest megyei matricával bizonylat szerint rendelkező autót, hogy nincs-e rajta országos jogosultság is (tesztautóknál simán előfordul, hogy vesznek rá, de a bizonylatot nem adják le), majd megdöbbenve olvastuk a NÚSZ válaszát, mely szerint az említett autó nem rendelkezik érvényes úthasználati jogosultsággal.
Oké, ez még talán a kevésbé rossz eset, hiszen ha e-mailben vagy szóban azt az információt kapjuk, hogy van matrica az autón, ám valójában nincs, akkor bizony fizethetjük a 14 875 forintos pótdíjat, ráadásul akár többször is, ami azért elég kemény. A fecniket bizonylatokat tehát tessék csak őrizgetni!
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.28. at 06:51
    Permalink

    1. Svájcban csak éves matrica van, ami a mi évesünkhöz olcsó, viszont a havinál és főleg a hetinél drágább.
    2, Úthasználati jogosultságom (E-matrica) akkor van, ha ezt igazolni is tudom, bemondásra soha ne adj :

  • 2017.10.28. at 06:51
    Permalink

    Az autós matrica is fájó pont, de az, hogy a motoros matrica is annyiba kerül mint egy 3,5 tonnás autóra, buszra, stb. (a 10 napos matricát kivéve). A megyei meg egyszerűen felháborító, hogy aki munkába járáshoz használja legtöbbször elegendő lenne pl. egy Pest megyei matrica ami szintén 5000,- Ft annak ellenére, hogy szezonális jármű!

  • 2017.10.28. at 06:51
    Permalink

    Régen az volt a “baj” , hogy szélvédőre kell ragasztani /takarja és ronda”/
    most meg az hogy nincs
    Lekérdezni ?
    Hogyan ?
    Mindenki mindenkiét lekérdezheti online ? HA van hétvégére matrica akkor mehetnek BIZTOSRA betörni, mert nincsenek otthon ?
    Ui.: nekem van 8 általános és tudok írni ,olvasni ,beszélni ,kérdezni
    Így talán sikeresen sikrülne másoknak is 3 betűt és 3 számot bediktálni a ellenőrző szelvényre és RAJTA VISSZAOLVASNI hogy egyezik e saját rendszámommal !!!!
    IQ relatív .

Vélemény, hozzászólás?