Múltidézésre hív kicsiket és nagyokat a Citroën és a Playmobil

A Playmobil legújabb modellje egy igazi népautó-legendát idéz meg a Citroën 2CV személyében

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Nincs is egyszerűbb módja gyermekeinket is az autók rajongóivá tenni, mint valódi autók élethű játékverzióival megajándékozni őket - ebben segít most a Citroën és a Playmobil.

A LEGO-tól már megszokhattuk, hogy létező utcai autókat modelleznek építőkockákból, bár ezek sokszor óriási összegekbe kerülnek, és nem is feltétlenül a legkisebbeket szólítják meg. Ott van viszont a Playmobil, ami az építés örömét kevésbé kínálja, cserébe viszont kis méretben is élethűbb formákkal idéz meg egy-egy ikonikus autót. A Playmobil majdnem fél évszázados sikerét most a Citroënnel közös projekt viheti tovább, ugyanis egy igazi népautót idéznek meg, a 2CV-t.
Hirdetés
1948-as debütálásakor nem gondolták volna, hogy slágermodell lesz a 2CV-ből, de 1990-ig tartó pályafutása során az egyik legikonikusabb francia népautó vált belőle, miközben a Kacsa becenevet is megkapta. A 2CV mozgatásáról egy kis kéthengeres motor gondoskodott, amelynek működését jellegzetes, egyedi hang kísérte. 375 köbcentis, 9 lóerős motorjukkal már a legelső Kacsák is gond nélkül elérték a 60 km/h sebességet. A későbbi fejlesztések eredményeként született meg a 602 cm3-es és 29 lóerős végső változat, amelynek birtokában a legutolsó 2CV-k már akár 115 km/h rekord végsebességgel roboghattak. A Kacsák hosszú életét számos esztétikai és felszereltséget illető változás kísérte. Hogy csupán néhányat említsünk a modell történetét fémjelző legfontosabb fejlesztések közül: 1957-ben egy zárt csomagtartó doboz jelent meg az addigi feltekerhető vászonfedél helyén, 1964-ben a fordítva nyíló első ajtókat normál nyitásúra cserélték, 1966-ban megjelentek a hátsó oldalablakok, 1967-ben pedig az Ami 6 műszerfalának elemei. 1960-ban egy nagyon különleges változat, a négykerékhajtású 2CV 4x4 írta be magát a történelembe, s vezette be a Kacsát két darab – egy első és egy hátsó – motorjával a terepjárók világába. Több, mint 5 millió darab Kacsa talált gazdára világszerte a 42 év alatt, aminek társadalmi státuszát olyan sztárszereplések növelték, mint a különböző filmekben vagy nemzetközi sporteseményeken való felbukkanás. Mindezt most a Playmobil is megidézi egy 284 mm hosszú, 302 g össztömegű modellautóval. A készlethez tartozik még egy vidéki parasztgazda a libáival, disznójával és a tejeskannáival, egy matrózruhás hippilány és végül az a csendőrfigura is, akit a Louis de Funès nevével fémjelzett egykori francia filmekből ismerhetünk - mindezek a Kacsa vidéki autózást megtestesítő szelleme előtt tisztelegnek, bár ne feledjük, hogy a 2CV azért városban is megállta a helyét. Kreatív vágyaikat kicsik és nagyok egyaránt kiélhetik még a többször használható matricákkal is. A Playmobil Kacsája a Rétromobile kiállításon mutatkozott be Párizsban, remélhetőleg hamarosan a boltok polcaira is felkerül.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?