Elkészült az új Clio raliautó

Lehet vele tervezni, de csak jövőre jön a Clio raliválozata

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Tovább erősíti jelenlétét az autósportban a Renault. A francia gyártó motorsport részlege bemutatta a Clio legújabb raliváltozatát. A Clio Renaultsport R3T jövőre állhat versenybe.


A Renault Sport Technologies által megépített Clio Renaultsport R3T raliautót a Rallye du Var versenyen mutatják be a közönségnek (november 21-24. között), a kocsi végleges, homologizált változata 2014 második felében kerülhet a megrendelőkhöz.
A Clio Renaultsport R3-ast 2006-ban mutatták be, erőssége, hogy a Super 1600-asok teljesítményét adja féláron. Világszerte több száz győzelmet tudhat maga mögött a sikeres típus, több tucatnyi bajnoki címmel együtt (a kocsit Észak-Amerikán és Afrikán kívül minden kontinensen használják). A franciák 373 járművet készítettek fel versenyzésre, ami mutatja a modell töretlen népszerűségét. Ez volt az első Renault, amelyet a FIA R3-as szabályai alapján építettek meg, azóta bővült a kör, a kínálatot a Twingo Renaultsport R2 Evo, a Twingo Renaultsport R1 és a Mégane Renaultsport N4 gazdagítja. Melléjük érkezik jövőre a Clio Renaultsport R3T.
Hirdetés

Alapja a turbós Clio R.S., amelynek 1618 köbcentis motorját a versenyzés kívánalmainak megfelelően átalakították. A kocsit hatsebességes Sadev szekvenciális váltóval szerelték fel, amelyet az aszfaltra szánt verzióban opciósan a kormányon lévő fülekkel is lehet kapcsolni. A lengéscsillapítókat a Sachs, a fékeket a PFC, az elektronikát a Cosworth szállítja. Elődjéhez hasonlóan a mérnököket az vezérli, hogy költséghatékony és ütőképes raliautót faragjanak. Mielőtt végleges műszaki tartalomba öltöztetik, a prototípust tíz héten át a legmostohább körülmények között, több pilóta közreműködésével tesztelik sárban, murván és aszfalton.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?