Ónos eső: több megyében is számíthatunk rá, meg a jeges utakra

Most az ónos eső miatt nem ajánlott autózni

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Több megyében és Budapesten is harmadfokúra emelték az ónos eső veszélye miatti figyelmeztetést.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden délelőtt az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésben kiemelte: jelentős mennyiségű ónos eső, északon havazás várható. Az ónos eső veszélye miatt Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér és Tolna megyére a legmagasabb fokú (piros) figyelmeztetést adták ki. Szintén az ónos eső veszélye miatt másodfokú figyelmeztetést adtak ki Komárom-Esztergom, Somogy és Veszprém megyére. Elsőfokú a figyelmeztetés Békés, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Vas és Zala megyében.
Az OKF szerint kedden eleinte az ország északi felében alakulhat ki időszakos gyenge havazás, ónos szitálás, majd a déli óráktól nyugat felől főként a Dunántúlon már előfordulhat helyenként időszakos kisebb ónos eső. A délutáni óráktól intenzívebbé válik a csapadék: az ország döntő részén (nagyjából a Győr-Budapest-Debrecen vonaltól délre, kivéve a Tiszántúl keleti részét, és a Dunántúl északnyugati részét) jelentős mennyiségű (több milliméternyi) ónos eső várható. Szerda reggelig a Pécs-Budapest sáv körüli megyékben akár 10-15 milliméternyi ónos eső hullhat. Szerda napközben a Győr-Debrecen vonaltól északra várható több milliméternyi ónos eső kiemelten az Alföld északi részén és az Északi-középhegység előterében várható, ettől délre inkább esőre lehet számítani. Emellett több területre - a fővárosra, valamint Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Komárom-Esztergom és Nógrád megyére - a havazás veszélye miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést. Azt írták: szerda éjfélig az Északi-középhegység térségében a legtöbb helyen 5-15 centiméter hó valószínű, de főként Nógrád megyében, illetve Pest megye északi részein ennél nagyobb mennyiség is hullhat.
Hirdetés
A Magyar Közútkezelő azt közölte: az előrejelzések alapján az ónos esővel és havazásban érintett megyékben megelőzésképpen már végeztek sószórási munkákat. Első körben a gyorsforgalmi utakon, majd a főutakon, végül az alacsony forgalmú, kisebb településeket összekötő mellékutakon és bekötőutakon avatkoznak be. Ezzel együtt a közútkezelő azt kéri:

ónos eső esetén lehetőleg ne induljanak útnak.


Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) is fokozott óvatosságot kér. MTI-hez eljuttatott közleményükben kiemelték, hogy a téli időjárással kapcsolatban kísérjék figyelemmel a hatóságok közleményeit és használják a katasztrófavédelem ingyenes tájékoztató alkalmazását (VÉSZ).
Ha mégis autózni kell
Hiába a figyelmeztetés, sokan vannak úgy, hogy mindenképp autózniuk kell. Ilyenkor azonban érdemes szem előtt tartani, hogy az ónos eső elsősorban az autós közlekedést érinti – mondta el Groupama Biztosító Szolgáltatási Centrumának főosztályvezetője, Szabó Imre. „Ha mindenképpen szükséges autóba szállnunk, akkor körültekintően válasszuk meg a gépjármű sebességét. A legnagyobb veszélyt a fékutak hossza jelenti: ónos esőben akár nyolc-kilencszerese lehet a fékút a megszokottnak, amellyel szinte lehetetlen előre kalkulálni” – hívta fel a figyelmet a főosztályvezető. Érdemes megnézni Téligumitesztünket is, ahol saját mérésünk is mutatja, hogy mennyivel nő a fékút jeges úton. Jó téli gumival is legalább 50 százalékkal nagyobb fékút adódik.
Amire még figyelni érdemes:
  1. Indulás előtt ügyeljen rá, hogy az üzemanyag mennyisége „fél tank” felett legyen, így biztos lehet abban, hogy egy hosszabb kényszerpihenő esetén is tudja fűteni az utasteret.
  2. Ha lassítania kell, kerülje a hirtelen pedál- és kormánymozdulatokat, inkább a motorfékre támaszkodjon, mint a lábfékre!
  3. Ha a jármű eleje megcsúszik a jégen (és persze megfelelő sebességgel haladt), pusztán a sebesség mérséklésével megoldhatja a problémát. Amennyiben a hátulja tör ki, szükség lesz a kitörés mértékének megfelelő ellenkormányzásra is!
  4. Ügyeljen a követési távolságra! A jeges úton saját előrelátása jelenti a legnagyobb segítséget, pl. egy emelkedőn felfelé tartó autós esetén ne induljon utána, ameddig nem látszik, hogy ő biztosan teljesíteni tudja a távot.
  5. Maradjon látható! Sokat segíthet, ha - nem is a teljes autó, de legalább - a fényszórók tiszták, mert így már messzebbről is észrevehetik. Indulás előtt ellenőrizze a fényszórók tisztaságát, és ha szükséges, tisztítsa meg azokat!

Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a met.hu weboldalon, az aktuális útviszonyokról pedig a Magyar Közút információs portálján, az utinform.hu címen lehet információkat találni - írta az OKF.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?