10 tanács kötelező biztosítás átkötéséhez

Az autósok bő harmadát érinti a KGFB év végi fordulónapja

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Idén átlagosan 10-12 százalékkal emelkedik a KGFB átlagos díja – számolt be sajtótájékoztatóján a FBAMSZ. Az MKB ügyfelei mindenképpen váltanak.

Bár vannak kivételek, de többnyire idén is ugyanazokra érdemes odafigyelni, mint minden évben, azoknak, akik kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (KGFB) szerződésüket a régi rend szerint, év végi fordulónappal módosíthatják, válthatnak biztosítót. Ez évről-évre egyre kevesebb autótulajdonost (csak a 2010 előtt kötötteket) érint ebben az időszakban, tehát egyre kisebb egyidejű dömping éri év végén a biztosítókat, valamint a biztosítók és ügyfeleik között a független kapcsot jelentő biztosítási alkuszokat. Persze a KGFB-átkötéssel kapcsolatos tudnivalók nem csupán az év végén biztosítót váltók számára hasznosak, ráadásul idén többeknek muszáj kényszerűen új biztosítót választaniuk, így az FBAMSZ összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat.
 1. Fontos, hogy ne november utolsó napjaira hagyjuk a biztosítóváltás ügyintézését és az új szolgáltató kiválasztását, hiszen december 1. éjfélig már meg is kell érkeznie felmondásunknak jelenlegi biztosítónkhoz.
 2. Vegyük figyelembe a díjkalkuláció és az inkasszós összeghatár beállítása során, hogy a nettó KGFB-díjakat 30 százalékos baleseti adó is terheli.
 3. Szintén vegyük figyelembe, hogy ha elektronikus kommunikációt választunk, akkor a kapcsolattartás e-mailen keresztül történik, tehát a biztosítók, illetve alkuszok számára valódi, élő e-mailcímet adjunk meg.
 4. A legkedvezőbb ajánlat megtalálásához szánjunk időt a kalkulációra az internetes csatornákon is. A személyre szabott díjak megtalálásához fontos, hogy minden szükséges adatot adjunk meg a kalkuláláshoz a pontos végösszeg érdekében.
 5. A valódi díj megállapításához korábbi károkozásainkkal is tisztában kell lennünk, mert a biztosítók ma már eltérő mértékű – 15-300 százalékos – károkozói pótdíjat is felszámítanak, ami jelentősen befolyásolja a biztosítási díj végösszegét

Hirdetés
 1. A KGFB ára mellett érdemes a csomagajánlatokat is áttekinteni, hiszen lehet, hogy casco, lakás-, egészség- vagy akár nyugdíjbiztosítással együtt összességében kedvezőbben köthetünk biztosítást, mint ha a legolcsóbb KGFB-ajánlatot választjuk.
 2. Az együttkötések viszont csak akkor előnyösek, ha az ár mellett a nyújtott szolgáltatások is kedvezőek, értékarányosak, azaz nem támasztanak különleges követelményeket és nem nyújtanak hiányos fedezetet.
 3. Az árak és csomagajánlatok mellett az egyéb nyújtott szolgáltatásokat is vegyük figyelembe, hiszen főleg baj esetén nem mindegy, hogyan intézik ügyeinket. Az alkuszok előnye, hogy nem csak egy biztosító, hanem a teljes piac kínálatát ismerik és összetett ügyféltámogatást kínálnak.
 4. Figyeljünk rá, hogy mindig évfordulóra, közös megegyezéssel szüntessük meg biztosításunkat, ne a biztosító mondja fel, például azért, mert nem fizettük a díjat. Ez utóbbi esetben ugyanis az új szerződés megkötésekor egyre több biztosító számít fel pótdíjat „megbízhatatlan előéletű” ügyfeleinek.
 5. Bármilyen kérdés, kétség esetén kérdezzünk. Hívjuk az ügyfélszolgálatot, vegyük igénybe a chat szolgáltatást stb.

Mivel az MKB kivonul a KGFB piacáról, ezért a következő egy évben fokozatosan mondja fel szerződéseit ügyfeleivel. Novemberben ez mintegy 25 ezer MKB-ügyfelet érint, akiknek muszáj biztosítót váltaniuk. Az MKB az eddigiek sokszorosával hirdetett díjakat, hogy már senki ne kössön új MKB-szerződést, valamint minden érintettet levélben értesített a biztosítás felmondásáról. Lényeges, hogy a levél átvételével az MKB-s ügyfelek is mondják fel biztosításukat december 1-ig, így közös megegyezéssel történik a biztosítás megszűnése. A felmondást követően legkésőbb december 31-ig kell új biztosítást választaniuk az ex-MKB-s ügyfeleknek. Szintén fontos, hogy az ügyfelek előre rendezzék egész éves fennálló díjtartozásukat az MKB-val, mert ha a díj nemfizetése miatt szűnik meg a szerződés, akkor egyrészt pótdíjat kell fizetni. Másrészt pedig kötelező újrakötni a szerződést az MKB aktuális, a korábbiaknál átlagosan 25-ször magasabb díjain, amivel mindenképpen rosszul jár az ügyfél. Mindezeket szem előtt tartva az MKB-val vagy bármely más biztosítóval kötött szerződés esetén is zökkenőmentesen lebonyolítható a kötelezőhöz kapcsolódó biztosítóváltás, tehát főszabályként a kapkodást érdemes elkerülni.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.28. at 00:07
  Permalink

  Mert ha mindenki így gondolkodna, akkor mindenki megszívatná a többiket. Ha meg mindenki kifizetné évente azt a pár száz forintot, amivel többe kerül egy normális biztosító, akkor nem…

 • 2017.10.28. at 00:07
  Permalink

  Azt se ertem hogy mert elonyos az az mert kell minden evben fellmondani a szerzodesemet es vagy a regi vagy egy uj biztositonal kossek egy uj elonyosebb szerzodest?A rebi biztosito mert reszesiti elonyben az uj tagokat a regiek hatranyara,mikor eddig belolem eltek.Ha eb hu vagyuk egy biztositohoz annak mert nincs erdeke/esetleg lehetosege/husegemet honoralni/dijazni/?

 • 2017.10.28. at 00:07
  Permalink

  Mert torekedjek hogy egy jo,megbizhato es termeszetesen dragabb biztositoval kossek kotelezo biztositast,amikor egy esemeny utan en, a kartevo esetleg egy olcso “no name”biztositasatol fuggok.Igy jartam a multkor;megutottek az allo kocsimat;az en biztositomat nem is erdekelte az ugy,en kellett hogy utanajarjak es fellkutassam a kartevo biztositojat.Hol van az en erdekem hogy egy jo ,biztonsagos biztositot keressek?Tisztelettel;Mane

 • 2017.10.28. at 00:07
  Permalink

  A biztosító időben kiküldi az ügyfélnek a következő évi esedékes díját, indoklás nélkül emelhet, az ügyfélnek pedig jogában áll a szerződést felmondani.

 • 2017.10.28. at 00:07
  Permalink

  Nekem is pontosan ezt csinálták. Úgy látszik nagy kockázatot jelent a B10……… Gyorsan váltottam is, nézz körül te is, mert nagy eltérések vannak.

Vélemény, hozzászólás?