1000 forintos alapdíj várható a budapesti taxiknál

Májustól nem kicsit emelkedhetnek a taxis tarifák Budapesten

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Egyezségre jutott a főváros és a taxisok szakszervezete, a Fővárosi Közgyűlés jövő héten dönthet az új tarifákról - mutatjuk a konkrét számokat.

Budapesten a taxis személyszállítás alapdíja 1000 forintra, a kilométerdíj 400 forintra, a percdíj pedig 100 forintra emelkedik május 9-től, amennyiben az erről szóló javaslatot jövő szerdán elfogadja a Fővárosi Közgyűlés - jelentette be az általános főpolgármester-helyettes a pénteki sajtótájékoztatón, Budapesten. Kiss Ambrus közölte, ez

az intézkedés nagyságrendileg 35 százalékos áremelkedést jelent majd a fogyasztóknak.

Bár átlagfizetésből élő ember számára eddig is szinte elérhetetlen volt a taxizás, az áremelés mértékét a főpolgármester-helyettes azzal indokolta, hogy a taxik hatósági árai 2018. július 1-jén változtak utoljára. Ugyanakkor erre az ágazatra is vonatkoznak a közgazdasági szabályok: ha drágább az üzemanyag és az azon kívüli maginflációs adatok is emelkednek, akkor erre reagálni kell - tette hozzá. Ráadásul míg 2020 márciusában - a pandémia kitörése előtt - a taxisok száma 6754 volt a fővárosban, a legutolsó adat szerint már csak 5070 maradt belőlük. Tegyük hozzá, az üzemanyagok ármaximalizálása alighanem jelentős részüket vinné csődbe az áremelés nélkül.
Hirdetés
A főpolgármester-helyettes felidézte, hogy a taxis szervezetek 2021 novemberében kezdeményezték az ártárgyalások megkezdését. Akkor a fővárosi önkormányzat még úgy látta, nincs hatáskörük az ügyben az ármoratórium miatt. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium azonban idén februárban jelezte, a moratórium erre nem vonatkozik, így van lehetőségük az áremelésre. A tárgyalások ezt követően folytatódtak, a most bejelentett tarifaemelés pedig az egyeztetéseken elért kompromisszumos megoldást tükrözi - tette hozzá Kiss Ambrus. Ugyanakkor jelezte, a munka még nem ért véget, a tárgyalások hatására változtatásokat kezdeményeznek a taxirendeleten. Példaként említette, a taxik ellenőrzési rendszerének erősítését. Úgy vélte a nem minősített személyszállítást végzők száma megnőtt, ezért 190-ről 240-re emelik az átlagos havi ellenőrzések számát, amelyeket továbbra is a BKK végez.
Hirdetés

Nem csak drágább lesz a taxizás, idősebb autókat is kaphatunk
Jelenleg Budapesten legfeljebb 10 éves autókkal lehet taxizni, de mivel úgy látja a főváros vezetése, hogy a felborult gazdasági környezetben több vállalkozónak gondot fog okozni a gépjármű cseréje, azt is kezdeményezik a kormánynál, hogy a taxik engedélyezett életkorát emeljék 15 évre. A főpolgármester-helyettes közölte, mivel a jelen helyzetben nem tudni, mi lesz az üzemanyag ársapkával vagy milyen változások lesznek az alkatrészpiacon, ezért egy automatizmust akarnak kidolgozni a tarifaemelés ügyében. A kiszámíthatóság az utasok és a vállalkozások számára is fontos - mondta Kiss Ambrus.
Hirdetés
Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnök elmondta, nem tudják előre, hogy az üzemanyag rögzített hatósági árát mikor vezetik ki, ezért az egyeztetések folyamatosak lesznek. Horacsek Róbert, a korábbi taxis demonstráción résztvevő taxisok képviselője, szóvivője közölte, a tárgyalások résztvevői megállapodtak abban, hogy újra leülnek tárgyalni a tarifáról, amennyiben az üzemanyagárak a jelenlegi szinthez képest 20 százalékkal emelkednek.
Forrás: MTI
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?