140 millió forint EU-pénz a leírt E85 átalakítóra

Egyetemi fejlesztés: E85Comfort

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Vasárnaptól életbe lép az E85 bioüzemanyagot súlyosan érintő jövedéki adó módosítás. Amióta ez ismert, senki sem vesz átalakítót, ám most a gödöllői Szent István Egyetem EU-támogatással ilyet fejleszt.

A jövedéki adótörvény módosulása alapján 2011. augusztus 28-tól az E85 üzemanyag adómértékét nem a jövedéki adótörvény 52. § (2) bekezdés a) pontja, hanem az 52. § (2) bekezdés b) pontja határozza meg. A módosítás alapján változott az E85 üzemanyag adómértékének meghatározása, azaz az ólmozatlan benzin tartalom mellett az E85 üzemanyag a bioetanol tartalma alapján is adózik” - írja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Központi Hivatalának Jövedéki Főosztálya a július 27-én megjelent Jövedéki Hírlevélben.
A változást július 4-én szavazták meg a honatyák. Az autójukba az elmúlt években a zökkenőmentes E85 használathoz a legtöbb modell esetén szükséges átalakítót beszerelők, illetve azok, akik gyárilag kérték így autójukat, azóta tudják, vélhetően az eddig is kétséges megtérülésnek is vége. Július óta tehát senki sem vásárol átalakítót, s ha az E85-használhatóságért felárat kell fizetni, új autót sem kérnek így. Ezek után eleve értetlenül fogadtuk a gödöllői Szent István Egyetem meghívóját, melyben az „E85Comfort etanol autóelektronikai fejlesztésről szóló” rendezvényükre invitáltak. Lehet, hogy tudnak valamit és az adóemelés ellenére nem fog nőni az E85 ára? Keringenek ilyen pletykák – ám, hogy miként alakul a jövedéki adóval terhelt E85 ára, arra még jövő hétig várni kell, az E85Comfortról viszont sok érdekeset megtudtunk – bár nem biztos, hogy hiányzott ez nekünk.

Az E85Comfort fejlesztői, azaz a gödöllői Szent István Egyetem és a Rubin Informatikai Zrt. ugyanis az etanolosok által már korábban is hangoztatott érvekkel (hazai, megújuló energiaforrás alkalmazásával nőhet a GDP, csökkenhet az ország energiafüggősége, apasztható az autópark környezeti terhelése) nyerte meg a KMOP-1.1.1-09/1-2009-0024 számú, „A benzinmotoros gépkocsik üzemanyag-felhasználásának optimalizálása tetszőleges arányú benzin-alkohol keverékével történő üzemelésre elektronikus vezérlés segítségével” című pályázatot. Ennek eredményeként az Európai Unió és Magyar Állam 137 865 000 (azaz százharmincmillió-nyolcszázhatvanöt-ezer) forinttal támogatja a már mintegy 5 különféle gyártmánnyal létező, az elmúlt években autók ezreibe beépített, benzines motorokat E85-üzemhez hangoló elektronika kifejlesztését.
A 2009-ben elnyert pályázat eredményeként az E85Comfort elektronika a fejlesztők tervei szerint 2012-re készül el, természetesen a ma kaphatóknál jobbnak ígérnek. A rendszer állítólag az üzemanyag etanoltartalmát, illetve annak vízhányadát is figyeli egy szenzorral, s nem csak a befecskendezést, az előgyújtást is szabályozza majd – teljesen automatikusan, azaz a vezető nem is kell majd kapcsolgasson etanolos, illetve benzines üzemmódok között (ezt egyébként a gyáriak kivétel nélkül és sok esetben az utólagosak is tudják). Lesz továbbá a többletfogyasztást teljesítmény-visszafogással féken tartó Eco-üzemmód és folyamatos étvágy visszajelző is a sofőrök spórolásra buzdítása érdekében.
Zergi András, a Rubin Informatikai Zrt. projektvezetője a projektet bejelentő sajtóeseményén hangsúlyozta: „A kutatás-fejlesztési projekt célja, egy olyan termék prototípusának kifejlesztése, amely a tudományos kísérletek eredményei alapján bármely gépkocsiban hosszabb távú negatív hatások nélkül biztonsággal használható.” Majd hozzátette: „előzetes kutatásaink alapján a prototípus célcsoportját elsősorban azok az autótulajdonosok alkotják majd, akik az egyre magasabb fosszilis üzemanyagárak, vagy környezetvédelmi szempontok miatt használt autójukat szeretnék átalakítani alkohol-benzin keverékű működtetésre.” Mindez persze nyilvánvalóan mindegyik etanol-átalakítóról elmondható.
Az E85Comfort készülék áráról ma még semmit sem tudni, hiszen még jelentős mértékben tesztelés, illetve fejlesztés alatt áll, a gödöllői egyetem számára épp a sajtótájékoztatón átadott Suzuki Swift tesztautón, illetve a szintén akkor megnyitott, Energotest fékpados laborban.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.31. at 11:56
  Permalink

  Igen ez részben igaz is lehet de éppen erre írtam, hogy ilyen a pályázati rendszer meg a piaci verseny. A korrekt tájékoztatás meg nem hallgat el tényeket. Óvatos visszafogottság? persze mert mondjuk úgy, virágnyelvet használva mondok véleményt mint a politikusok. Ugyan kérem!
  Azt meg, hogy az e85 használata nem kevésbé környezetterhelő mint a kőolaj alapú származékok használata??? Kérek valakit linkeljen már be ide egy tudományos alapú cikket erről!! Nem fizetett újságcikkre gondolok!

 • 2017.10.31. at 11:56
  Permalink

  Én nem csúsztatást érzek a cikkben, hanem inkább óvatos visszafogottságot. Más cikkek, blogok leírják, hogy egy az autóelektronikában járatlan, alapvetően szoftveres cég a fejlesztés irányítója. A fejlesztés a kezdeténél tart. Működő eszközt nem mutattak, csak sajtófotókat kaptak. Teljesen nyilvánvaló, hogy piaci versenyképes termék nem lesz belőle.
  A többi már piacon levő hasonló termék is csak addig lesz eladható, amíg egy távol-keleti gyártó el nem kezdi több ezres sorozatokban gyártani és a jelenlegi ár harmadáért negyedéért forgalmazni.
  Ha meg lesz rá a világméretű piaci igény, akkor villámgyorsan meg fognak jelenni a piacon. A mi piacunk kicsi hozzá. Az E85 pedig csak adókedvezményekkel piacképes. Hogy környezetbarát-e? Parciális szempontok szerint igen (csak az autó károsanyag kibocsátását nézem), de rendszerszinten nem (mezőgazdaság és a szeszipar energiafelhasználását és károsanyag emisszióját is nézem).

 • 2017.10.31. at 11:56
  Permalink

  Ja kérem, hogy ma már van ilyen, ez a piaci verseny na meg a pályázati rendszer hozadéka. Csak próba képen beütöttem a pályázati azonosítót a keresőbe, és lás csodát mindjárt tisztábban láttam. Olyan cikket is találtam ami ugyanezt a témát fele ennyi csúsztatással tárgyalja. Pl. benne van miért most csak most csinálják a projektet, mi köze a cégnek meg az egyetemnek a dologhoz stb….

  Talán mások kérdeztek is netán utána néztek néhány dolognak.
  Bár elismerésem a cikk így éppen arra való hogy tipikus bulvárhangulatot keltsen.

  Bocs ha bántó a megjegyzés, de nekem ez jön le.

 • 2017.10.31. at 11:56
  Permalink

  Egy újabb példa az EU-s támogatások eltapsolására. Ez lenne a magas nívójú innováció? Ehhez kell egyetemi K+F háttér (tudás és eszköz)? Ilyen szinten van az egyetemi kutatás? Még TDK vagy szakdolgozat témának elmenne a futottak még kategóriában, a hallgató tanulna belőle és fejlesztői tapasztalatot szerezhetne. A gyorsaság sem valami szédületes, 2009-es pályázat és 2012-ben lesz belőle termék. Kérdés, hogy versenyképes áron kerül-e forgalomba, ha egyáltalán gyártani akarják.

 • 2017.10.31. at 11:56
  Permalink

  30millióért megvesznek valami kész eszközt BioEtun e85Power vagy valamit átckmézik a többi pénzt meg ellopják. Így szokták ezt magyarisztánban.

 • 2017.10.31. at 11:56
  Permalink

  Közel 4 éve szerelek be magyar gyártású E85 elektronikát. Soha semmilyen panasz nem volt rá. Az autók tökéletesen működnek télen, nyáron. A teljesítményük messze több, mint a gyári. A hátrány az a 20%-os többlet fogyasztás. Ezért a benzin és az E85 között lélektani határ a minimum 100 forint. Miután az olajlobbi elintézte, hogy ez lecsökkenjen 50 forintra, gyakorlatilag vége az E85-nek. Itt nem számít a környezetvédelem, az ebből megélő, és adózó emberek, üzemek, a bevetetlen földek! Ez volt a szegényember “benzinje” is, mert nemcsak az erre alkalmas autókba tankolták, hanem a Ladákba is. Szomorú vég ez is, mint sok másé, ( cukorgyárak, stb)

 • 2017.10.31. at 11:56
  Permalink

  Önmagában a fejlesztéssel én egyetértek és örülök,hogy jók a magyar szakemberek.Arról ők már nem tehetnek,hogy a magyar állam pénzéhsége határtalan,és az adót is megadóztatják,ezért a munkájuk sajnos majdcsak hogy értelmetlen.Mennyi kiváló találmány ment így veszendőbe,vagy került külföldre…

 • 2017.10.31. at 11:56
  Permalink

  Ez a hajó már elment..
  A etanol adoztatása és a 10-20% magasabb fogyasztás miatt, már a 40-50e forintos mostani berendezések megterüléséhez is lassan 10 év kell..
  Az etanol előállításához szükséges nagyobb energia igényről már nem s beszélve..

Vélemény, hozzászólás?