1,5 millió kilométerre jó a Scania új akkucellája

Szupertartós akkumulátorcellát fejlesztett a Scania

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Scania a Northvolt segítségével fejlesztett ki olyan Li-ion cellát, amelynek a várható élettartama a nagy teherautókéhoz igazodik.

Hasáb formájú celláról van szó, amely 3,6 V névleges feszültségű, és 157 Ah-s, de a legfontosabb tulajdonsága az, hogy a várható élettartama 1,5 millió kilométer, azaz nagyjából ugyanaddig marad használható, mint a manapság kapható dízelmotoros kamionok és nehéz teherautók. Az új cella sorozatgyártása a Northvolt észak-svédországi gyárában már el is kezdődött, és a Scania még az idén elkezdi az ilyen cellákból álló akkumulátorcsomagok összeállítását egy új üzemben, a cég székhelyén, Södertäljéban. Ezzel egy fontos akadály hárul el az elektromos teherautók tömeges elterjedése elől. Már csak néhány másikat kell elhárítani, amilyen a megfelelő teljesítményű töltőhálózat hiánya, vagy az elektromos hajtás jelentős felára. Az optimistább jóslatok szerint azonban ezek is elhárulnak az évtized végéig.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?