210 ember halt meg 2023 első felében a magyar utakon

Kevesebben haltak meg idén eddig közlekedési balesetben, mint az elmúlt év első felében

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Szinte minden szempontból kedvezőbbek a baleseti adatok az idei év első felében, mint a tavalyi esztendő azonos időszakában, viszont így is több mint kétszázan vesztették életüket a magyar utakon.

Közzétette a rendőrség az idei év első felére vonatkozó baleseti adatokat, melyek biztató tendenciát mutatnak. A tavalyi esztendő azonos időszakában 230 áldozatot regisztráltak közlekedési balesetek kapcsán, idén ez valamivel kevesebb, hiszen a Police.hu-n közzétett adatok 211 halálesetről szólnak, ez pedig közel kilenc százalékos csökkenést jelent. Ez ugyan csekély eredmény, de az idei évet megelőzően folyamatos növekedésről számolt be a hatóság. A legtöbb halálesetet nem meglepő módon Budapesten történt.
Hirdetés
Szintén csökkent országos szinten a közlekedési balesetekben elszenvedett súlyos sérülések száma is, hiszen míg 2022-ben 2275, addig idén 2013 ilyen esetet regisztrált a rendőrség, amely több mint 10 százalékos csökkenést jelent. Szintén visszaesett a könnyű sérülések száma is, hiszen valamivel több mint 6100 esetet jelentettek az első félévben, tavaly ilyenkor pedig már a 6600-at is átlépte a közúti balesetben elszenvedett könnyű sérülések száma. A legtöbb baleset idén a gyorshajtás miatt történt, de szorosan mögötte az elsőbbségadás elmulasztása a második leggyakoribb balesethez vezető ok. Előbbi a balesetek 27, míg utóbbi a szerencsétlenségek 26 százalékáért felelős, de a kanyarodás is nagy arányban okoz bajt, az esetek tizenöt százalékában. Meglepő módon az előzés nincs a vezető okok között, csupán az esetek három százalékában tették ezt később felelőssé a helyszínelők a baleset bekövetkezéséért. Ennél gyakoribb probléma a követési távolság be nem tartása, de még a gyalogosok is gyakrabban okoznak balesetet, mint a felelőtlenül előző sofőrök. Szintén tetemes mennyiségű baleset írható a figyelmetlen autósok számlájára, hiszen a rendőrség adatai szerint nyolc százalékban ez okozta a bajt, viszont érdekes módon, az ittas vezetést nem emelték ki, csupán az egyéb okok között tüntették fel, mely a képzeletbeli torta kilenc százalékát teszi ki.
Hirdetés

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?