210 millió forintért kelt el Colin McRae egykori Subaruja

Rekordárat fizettek ezért az 1998-as Subaru Impreza 22B prototípusért

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Silverstone Festival aukción kelt el ez a különleges autó, amelyből mindösszesen 3 prototípus és 421 sorozatgyártott példány készült. Ennek a konkrét Subarunak ráadásul a ralilegenda Colin McRae az egyik korábbi tulaja.

A 22B kódnevű modell a Subaru három egymást követő WRC konstruktőri győzelmét volt hivatott megünnepelni, ráadásul a gyártó 40. évfordulójával egyidőben. A motortérben az EJ22 kódú, 2,2 literes, turbós boxermotor dolgozik. Az erőforrás elméletileg 276 lóerő leadására képes, természetesen a korabeli, japán autógyártók közt létrejött megállapodásnak köszönhetően, amelyet a gyakorlatban szinte mindenki megszegett. A pontos teljesítmény-érték tehát nem ismert, ellenben az köztudott, hogy a váltóáttételt, a kuplungot, a kardántengelyt, a fékeket és a futóművet is a raliváltozattal azonosra cserélték.
Hirdetés
A sorozatgyártott példányok is limitált kiadásnak készültek, 400 ilyen Subarut Japán, 16 autót az Egyesült Királyság, 5 példányt pedig Ausztrália kapott meg, állítólag a japán adag egyetlen nap alatt kelt el. A három prototípus még különlegesebb bánásmódot érdemelt: az elsőt Colin McRae, a másodikat Nicky Grist, a harmadikat pedig David Lapworth vásárolhatta meg. A napokban elárverezett autó mindösszesen 7333 mérföldet futott, ami 11 802 kilométernek felel meg, ráadásul a teljes szervizelőéletét igazoló számlacsomag is járt az autó mellé. Mindezek fényében már nem is annyira meglepő a 606 ezer dolláros, azaz nagyjából 210 millió forintnak megfelelő nyertes licit.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?