2400 lóerős vontatóval döntött rekordot a Volvo

Kamionos sebességrekordot döntött a Volvo

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Hétvégén Kamion EB a Hungaroringen. Hangolódásképp pedig íme a Volvo heti rekorddöntése, 2400 lóerős kamionja a létező leggyorsabb.


A kamionok hivatalos FIA sebesség világrekordját döntötte meg e héten a Volvo egy 2400 lóerős vontatóval, amit Vas Lovagnak neveztek el. Az irgalmatlan erőt egy, a Volvo által utcai kamionokban is használt hathengeres, 12,8 literes D13 erőforrás adja, ami alapvetően 540 lóerőt tud, ám nem kis átalakítások után – és 4 turbó segítségével – már 2400 lóerőt és bitang 6000 Nm nyomatékot dob az útra. A motor szokás szerint a sofőrkabin mögött kapott helyet és egy i-Shift duplakuplungos váltón keresztül viszi az erőt a hátsó kerekekre. A kuplungot keményebbre cserélték és a szoftverhez is hozzányúltak, hogy kezelni bírja ezt az erőt, de a váltóhoz alapvetően nem nyúltak.
Nincs is jobb téma a Kamion EB hazai fordulója előtt. Egy ilyen videó után reménykedhetünk, hogy a Volvo lát jövőt a Kamion Európa Bajnokságban, és akár gyári csapatként is megjelenik egyszer. Persze ez csak találgatás, de a kisfilmben bemutatott Volvo kamion szinte versenyre kész. Az üveggyapot karosszériaelemek pedig tipikusan az EB kamionjait idézik. A Volvo FH orr részét teljesen átalakították a jobb légáramlás érdekében, valamint plusz légbeömlőkkel terelik a levegőt a motorhoz.
Hirdetés
A "Vaslovag" új rekordot állított fel az állórajtos 500, illetve 1000 méteres kamionos sprint versenyszámban. A svéd kamionversenyző, Boije Ovebrink által hajtott fenevad 13,71 másodperc alatt tudta le az 500 métert, 21,29 alatt az 1 kilométert. A táv végére 274 km/órára gyorsult, átlagsebessége pedig 169 km/óra volt. Egyébként a korábbi 1000 méteres sebességrekordot is a Volvo tartja 158 km/órás tempóval, amit az 1600 lóerős Vad Viking nevű kamionnal értek el. Alább a mostani rekorddöntés.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?