255 kilométert tud megtenni a német napelemes autó

Napelemek segítik egy német start up villanyautóját

Az lenne a legegyszerűbb, ha nem kellene tárolni az energiát. Ha központi csillagunk fényéből azonnal kinyernénk és mozgásra fordítanánk. Nos, errrefelé tett egy lépést a Sono Motors, de azért még távol a megoldás.

Napelemekkel burkolt autó fejlesztésén dolgozik egy német startup

Hiába burkolnak be napelemekkel egy autót, azzal egyelőre még nem lehet annyi energiát nyerni bármelyik napszakban, bármelyik évszakban, amellyel egy autó mindig mozgásképes. Viszont segíthet némi pluszhoz jutni. A német Sono Motors alkotása, a Sion egy elég furcsa kinézető jármű, de a technikája nagyon okos. Tervezői nem csupán a tetőlemezére szereltek napelemeket, hiszen jutott még a motorháztetőre, az ajtókra, a csomagtérfedélre és a hátsó lökhárítókra is. Szóval minden centire, ahol található némi sík felület.

Néhányan biztos gyorsan felfedezték a rajta, illetve benne ismerős részleteket és valóban: a BMW i3-ból származik néhány alkatrésze.

Viszont a 330 cella maximum 1204 wattot generál és egy 35 kWh-ás akkumulátor tárolja az energiát. Ezzel a WLTP szerint 255 kilométert képes haladni az autó egy töltéssel, ami persze hálózatról is megtehető. Azonban, ha a szikrázó napsütésben sikerül leparkolni a gépet, akkor akár 30 kilométerrel megnövelhető még a hatótáv. Villanymotorja egyébként 161 lóerős és 290 Nm forgatónyomatékot képes az autó mozgatásához csatasorba állítani. Legnagyobb sebessége 140 km/h, míg álló helyzetből nem egészen 9 másodperc alatt felgyorsul 100 km/h tempóra.

Hirdetés

Az utastérben jó nagy adag moha szűri a levegőt

Az utastérben is látható még egy nagyon érdekes megoldás. Méghozzá a légszűrő, amelynek szerepét egy jó nagy adag moha kapta. A tervezők szerint az élénk színű növények rengeteg port képesek kiszűrni a levegőből, ezért alkalmazták ezt a megoldást az autóban. A járműről az alábbi videóban tudhatsz meg még többet. Kicsit több, mint 20 perces, de érdemes végignézni!

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?