2,6 l/100 km benzines értéket céloz a Skoda fogyasztási rekordja

Gerhard Plattner ezúttal CNG-vel szeli át Európát

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A fogyasztási rekorder 100 eurónyi CNG-ből kíván megtenni 2700 kilométert, ez olyan, mintha 2,6 l/100 km étvágyú benzinessel menne.

Egy hét alatt, kilenc országon keresztül, 2700 kilométeres utat megtéve, mindössze 100 eurónyi, azaz nem egész 30 ezer forintnyi CNG üzemanyaggal kíván eljutni az olaszországi Vicenza városából Stockholmba, Svédország fővárosába Gerhard Plattner, a híres és már számos rekordot maga mögött tudó fogyasztási rekorder.
Hirdetés
Autója ezúttal a Skoda Citigo 1,0 literes, háromhengeres, CNG, azaz földgáz hajtású 68 lóerőse. A gyári vegyes norma szerint 100 kilométerenként 3,5 kilogramm sűrített földgázt égető ötajtós mini két tankolás között elvileg 350 kilométert tud megtenni CNG-vel. Mivel a CNG európai átlagára mindössze 1 euró környékén mozog, Plattner úrnak ezúttal nem is igen kell alulteljesíteni a gyári fogyasztást, még azzal is kijönne a 2700 kilométerre mindössze 100 eurós üzemanyagköltség. Persze csaknem biztosak vagyunk abban, hogy a végeredmény jobb lesz. Ha egyébként egy benzines autóval kívánná valaki megtenni ezt az utat 100 euróból, azt a mostani üzemanyagárak szerint egy 2,6 l/100 km fogyasztásúval lehetne teljesíteni.
A takarékos vezetéséről híres utazó hétfőn, azaz július 29-én startolt Olaszországból, a mai napon már Ausztriából Magyarországot érintve jut el a márka csehországi központjába, Mladá Boleslavba, ott tesz majd néhány ünnepélyes tiszteletkört is, pénteken pedig Dánián keresztül fog eljutni a kijelölt célvárosba. Útja tehát spórolós és nyugodt, olyan amilyen egy kellemes utazás kell legyen. A végén a dicsőséggel, azaz egy újabb, gyári normánál is jobb átlagfogyasztással, mellyel a Skoda büszkén hirdetheti majd, hogy a nem is drága Citigóval szerény összegből is meg lehet tenni komoly távokat, modern dízeltechnika és bonyolult hibrid hajtáslánc nélkül is.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?