3 henger, 200 lóerő – ilyen az új Renault Austral!

Egy új, divatosabb szabadidő-autóval csavarná el a fejed a Renault

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Kalandra hív a Renault Austral. Nevét nem kimondottan a kontinensnyi országról kapta, sőt az öntöltő hibrid neve után csapott e-betűvel már egy szójátékot kapunk. De miféle autó is ez?

Itthon óhatatlanul Ausztrália kontinense fog szinte mindenkinek beugrani a Renault új szabadidő-autójánk neve hallatán. Pedig nem szimplán csak az egykori "börtönsziget" lebegett a névadók szeme előtt. A hivatalos magyarázat szerint a "déli tágas terek látképét idézi fel" a szó, vagy épp a "végtelen lehetőségek, kalandok ígéretét hordozza". Jó kis marketing duma, mi? Tény, hogy a szó latin eredetije azt jelenti, hogy "déli". De, sokkal ügyesebb húzás, hogy ha a hibrid modell nevében megjelenő E-betűvel írjuk - tehát Australe - akkor az franciául is azt jelenti, hogy "déli". És valóban, az Australt Franciaországtól délre, Spanyolországban gyártják, és Ausztrália is ugye a déli féltekén helyezkedik el. Ebbe köss bele, ha tudsz!
Hirdetés
Na, de az etimologizálás után térjünk rá a lényegesebb dolgokra. Az Australlal a Renault szeretné felülmúlni a Kadjar eladásait, amivel talán egy kicsit későn érkeztek a SUV-piacra, illetve a Koleos leköszönése utáni űr betöltése is az ő feladata lesz. A dizájnon nem fog múlni a sikere. Kimondottan dögös, Esprit Alpine felszereltséggel pedig egyenesen sportos a megjelenése. A menetpróbán csak az utóbbiakhoz volt szerencsénk, viszont az utcán parkolva "polgáribb" változatot is láttunk, ami nem volt kevésbé csinos. Elöl a Renault jelenlegi márkanyelvéhez tökéletesen passzoló fényszórók kacsintanak ránk a jellegzetes C-alakkal, emellett az új embléma is igazán feltűnő lett, ahogy a motorháztető domborítása is. Oldalnézetből a hátsó sárvédők feletti domborítás keltheti fel még a laikusok figyelmét is, illetve a hangsúlyos kerékjárati ívek, vagy épp a 20 colos felnik, amik ebben az esetben Alpine feliratosak. Hátul a majdnem összeérő lámpák is tipikus Renault stílusjegyek, és itt lehet felismerni az öntöltő hibrideket is az E-betűről, illetve az E-TECH plakettről.
Hirdetés
Renault Australe - méretek
Hosszúság [mm] Szélesség [mm] Magasság [mm] Tengelytáv [mm] Csomagtér [l]
4510 1825 1843 2667 430-1455
Bent is próbálták sportosra venni a figurát az Esprit Alpine kivitelnél, de szerencsére nem vitték túlzásba. Az Alcantara-szerű kárpitok, az A-betűs fejtámlák, az ülések kék varrása és francia lobogója mind-mind mind figyelmes megoldás. Sőt, a már-már négyszögletű kormánykerék burkolatának varrása is a francia nemzeti színekből áll. Az ülések enyhén emlékeztetnek elöl a sportülésekre, de azért nem adnak olyan jó oldaltartást tempósabb kanyaroknál, de mindjárt rátérek arra is, hogy a sportos megjelenés ellenére nem is ez az Austral rendeltetése. A műszerfalon a vezető előtti műszeregység mindenképp 12 colos, míg az érintőképernyő 9-12 colos lehet felszereltségtől függően. Az infotainment rendszer a Google operációs rendszerét használja. Gyors, szép a grafikája, de egy kis gyakorlást igényel a menürendszer kezelése. A kardánalagúton pedig látványos kapaszkodó trónol, alatta a vezeték nélküli telefontöltővel és egy tárolórekesszel.
Hirdetés
Hátul az ülések 60/40 arányban dönthetők és előre is tolhatóak, így a csomagtér mérete több lépcsőben változtatható. Hajtáslánctól függően 430-500 liter az alapméret, ami 1455-1525 literes lehet. Természetesen a hátsó lábtérre sem lehet panasz, az ülések párnázottsága is kényelemes itt. Hajtásláncok tekintetében kizárólag hibridekkel indul az Austral forgalmazása. Habár arra a CMF-CD platformra épül, amire akár teljesen villanyhajtású modellt is tudnak építeni. A lágy hibridek 12 vagy 48 voltos rendszerek. Az 1,3 literes, négyhengeres 140 lóerős, turbós benzinmotor már sokféle típusban bizonyított, ez népszerű választás lehet majd. A 48 voltos rendszer már az új fejlesztésű, 3 hengeres 1,2 literes benzinmotorral érkezik, 130 lóerővel. Mi viszont ennek a motornak az öntöltő hibrid változatát próbáltuk. A benzinmotor itt is 130 lóerős, de a villanymotor 68 lóerőt ad még hozzá, végső soron a rendszerteljesítménye 200 lóerő. A csúcsnyomatéka pedig 400 Nm. Szép nagy számok, de a Renault szakembereinek bevallása szerint sem az volt a céljuk, hogy sportos menettulajdonságokkal rendelkezzen az autó, akkor sem ha az Esprit Alpine-ról van szó.
Renault Australe E-TECH Full Hybrid- műszaki adatok
E-TECH Full Hybrid
Emissziós norma Euro 6d
Hengerűrtartalom [ccm] 1199
Hengerek/szelepek száma 3/12
Teljesítmény [LE (1/min)] 200 (4500)
Nyomaték [Nm (1/min)] 400 (1750)
Gyorsulás 0-100 km/h 8,4
Végsebesség [km/h] 175
Saját tömeg [kg] 1517
Megengedett össztömeg [kg] 2153
A tapasztalatok is azt mutatják, hogy az Austral egy higgadt utazóautó, avagy családi autó, és nem egy sport SUV. Bár papíron 8,4 másodperc a százas gyorsulása, az E-TECH multimode váltó - bár igazi technikai csemege - nem hajlandó segíteni a sportos imázs felépítésében. Komótosan indul meg padlógázra az autó, hiába állítjuk be a Sport módot. A legkényelmesebb viselkedést valóban a Comfort állásban nyújtja. Persze, akinek a spórolás a legfontosabb, Eco módot is használhat, a már említett Sport mód viszont felejthető. Pedig az Austral futóműve jó lett. Nincsenek ijesztő billegései a magas építésmód miatt, mindig stabilan fekszi az utat, és a kormányzás is pontos, bár egy kicsit több visszajelzést adhatna az útról. Ugyanakkor a 4 Control négykerék-kormányzás jól jön akár kanyargós útszakaszokon, akár parkoláskor.
Hirdetés
A 200 lóerős csúcsmodellről inkább az érződik, hogy egyfajta demonstráció a Renault részéről, hogy ilyet is tud, ha akar. Ám ugyanez a hajtáslánc 160 lóerővel is elérhető, ami valószínűleg tökéletesen elegendő az autó mozgatásához. Olcsóbban. Illetve valószínűleg olcsóbban, mert az árakról még nem árulak el részleteket. Természetesen, amint megtudjuk azokat, azon nyomban megírjuk. Sőt, nem kell nagy jósnak lenni hozzá, hogy az 1,3 literes négyhengeresnek jósoljunk nagyobb sikert.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?