320 km/óra fölé gyorsít a Mustangok csúcsa

100 lóerővel izmosabb Ford Shelby GT500

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Frissül a Fordok csúcsa, a Ford Shelby GT 500, ami mostantól nem csak a márkán belül, hanem a világ összes szériagyártású modellje közül is a legerősebb V8-ast tudhatja magáénak.

Alaposan rágyúrtak a híres Mustang-csúcsmodell frissítésére a Fordnál, hiszen a Shelby GT500 a szériagyártású modellek legerősebb V8-as motorját tudhatja magáénak. Az 5,8 literes, teljes egészében alumínium blokk karbonszálas kardántengelyen keresztül hajt hátra, ahol részlegesen önzáró Torsen differenciálmű osztja a nyomatékot a kerekek között. Hogy a V8-as 650 lóerős teljesítménye és 815 Newtonméteres csúcsnyomatéka kellően érvényesülhessen, immár rajtautomatika is segítheti a sofőröket, ám arról egyelőre sajnos nincs hír, hogy a növelt teljesítménnyel mennyire múlja alul elődjének 5 másodperces 100 km/órára gyorsulását a Shelby.
Az azonban már biztos, hogy módosított - szigorúan 6 fokozatú manuális - váltójával az új Shelby GT 500 legalább 50 km/órával nagyobb tempót képes elérni, mint elődje, azaz több mint 320 km/órás végsebességre képes.
Hirdetés

A Mustang frissítése azonban nem csupán izmosítást jelent, sőt Jamal Hameedi, a Shelby főmérnöke kiemeli: "Lehet, hogy úgy tűnik, mindössze egy új motor került az autóba, valójában azonban jóval többről van szó. Az egész modellt megújítottuk, így az sokkal kifinomultabb és kezelhetőbb lett."
Friss például a hatdugattyús Brembo fékrendszer, az elektromosan hangolható Bilstein lengéscsillapító-rendszer, de az alig észrevehetően megújult karosszéria aerodinamikája is módosult, az új első lökhárító például 200 km/óránál a korábbinál harmadnyival több leszorítóerőt termel.
Noha az új Mustang hangolásakor a kezelhetőség a korábbiaknál előrébb került, a márkánál nem feledkeztek meg a versenyzés fanatikusairól sem, az alapáron 19, opcióként 20 collos alufelnikkel kínált Shelby kifejezetten versenypályára szánt, olaj-, váltó- és diffihűtővel felszerelve is kérhető jövő évtől az Egyesült Államokban.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?