A Citroën győzedelmeskedett a Polestar felett egy francia perben

A védjegysértő embléma miatt áll a Polestar modellek forgalmazása az országban

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Három éve folynak jogviták a Citroën és a Polestar közt, jelenleg Franciaországban az előbbi javára billent a mérleg. A két embléma összehasonlítása és a döntés értékelése helyett inkább beszéljenek magukért a tények.

2017-ben jelezte a Citroën először az aggályait a Polestar logójával kapcsolatban, ekkor azt kérték, hogy a cég hagyjon fel annak használatával, de ezt a svédeknek természetesen eszük ágában sem volt meglépni. Ezt követően a Citroën az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalához fordult, ahol az indítványukat elutasították. Végül hazai pályán, egy franciaországi bíróságon sikerült győzedelmeskedniük a Polestar felett. Az ítélet szerint a svéd cég 150 000 euró kárpótlást kell, hogy fizessen, valamint a 70 000 eurós perköltség is őket terheli. A tisztánlátás kedvéért: ez az összeg a svéd autógyártó franciaországi reklámbüdzséjének mindösszesen 0,05 százaléka. A nagyobb probléma, hogy mindemellett 6 hónapig nem használhatják a védjegysértő Polestar logót Franciaországban. A híreket a Polestar is megerősítette, kijelentették: "Jelenleg nem forgalmazunk autókat Franciaországban, és nincs is tervben ilyesmi, az országban ugyanis per zajlik ellenünk, hála a Citroënnek."
Hirdetés
A Polestar hivatalos nyilatkozata az Autocar megkeresésére szabad fordításban: "A per jelenlegi állását nem kívánjuk részletezni, de kiállunk a márka és az embléma mellett. Egy új és izgalmas gyártó vagyunk, ambiciózus tervekkel az elektromos autók piacának megerősítésére, így tisztában kell lennünk azzal, hogy mindez a régebbi, nagy nevű vállalatok figyelmét is felkeltheti. A per és az ahhoz kapcsolódó döntések csak Franciaországot érintik." Hogy hosszútávon hová vezet majd ez a nézeteltérés, illetve hogy mi várható Franciaországban, amikor januárban lejár az embléma tilalma, azt még csak sejteni sem lehet. Mindenesetre a két logó összehasonlítását mindenkinek csak ajánlani tudom. Mivel nem vagyok a szellemi tulajdon területén jártas jogi szakértő, így csak annyit tudok javasolni, hogy mindenki döntse el magának: összetéveszthetők-e az emblémák, vagy sem.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

   • 2020.11.19. at 19:46
    Permalink

    Nem ezt a Citroen logót kellett volna mellé tenni, hanem eggyel korábbi verziót, ami nem volt így kerekítve, domborítva. Még a 3D kialakítás is hasonló. Kb. azt csinálták, hogy egy Xsara-ról leszedték a logót, majd a két részét letették az asztalra, csak éppen egy kicsit más elrendezésben.

Vélemény, hozzászólás?