A Kia is belép a villanyfurgonok piacára, de nem akárhogy

Nem csak egy autót, hanem egy egész modellsorozatot tervez bemutatni a Kia

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A kishaszonjármű-dömping már jövőre elkezdődik, a közepes méretű PV5 bevezetése 2025-re várható, a típuscsalád kedvéért egy új üzemet is felhúznak Dél-Koreában.

A Kia neve nem igazán forrt össze a kishaszonjárművekkel Európában, néhány elhasznált Besta, Pregio és K2500 még néha felbukkan a forgalomban, az igazi visszatérés a következő esztendőben várható. A Los Angeles-i CES kiállításra több koncepciómodellt is elhoztak, ami a PV modellcsaládot vetíti előre. A kiállított példányok letisztult, jövőbe mutató, egységes formavilágot mutatnak. A leghamarabb érkező PV5 a kínálat második legnagyobb tagja, alatta a PV1 és PV3, felette a PV7 helyezkedik el. A hosszúság 4,7 méter, a hajtás az első kerekeké, a furgon a némileg módosított E-GMP platforma épül, úgy mint az EV6 és az EV9. A gyártás még csak jövöre indul, az üzem éves kapacitását 150 ezer példányosra tervezik. Hiába a korai stádium, már árat is mondtak, 35 ezer euró, azaz olyan 13 millió forint lehet a beugró.
Hirdetés
A modulrendszerű PV-knél a személyreszabhatóság kulcsfontosságú, ezért csak a fülke fix, minden más cserélhető, ha például változnak az igények, akár nagyobb rakteret is lehet kérni. Nem csak dobozos, hanem személyszállító változat is érkezik, bár elképzelhető, hogy ez csak taxitársaságok számára lesz elérhető, a fejlesztés során szorosan együttműködtek az Uberrel, továbbá egy Robottaxi verzió bemutatását is tervezik. Az autóipar egyik érdekes vívmánya a járművek fejleszthetősége, nem kell beérni azzal a kialakítással vagy tudással, ahogy az autót megvettük. A már említett modulrendszerű felépítés mellett évről évre újabb és újabb képeségekkel ruháznák fel a PV-ket, három év múlva mesterséges intelligenciával, később az autók hálózatba kapcsolásával lennének egyre okosabbak a járművek.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?