A kompakt szedán új neve fastback crossover: íme a Ciroën C4 X

A Citroën C4 sem marad ki a Peugeot 408 sikeréből, C4 X-ként megjelent a "fastback" változata

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A C4 és a C5 X közé marketingelt, kreatívan C4 X névre keresztelt Citroën könnyedén ugrálókötelezik a forradalminak beharangozott fastback forma és a klasszikus kompakt szedánok közötti határvonallal. Mutatjuk a francia újdonság különlegességeit!

A kompaktok beltérméreteit nagyobb csomagtartóval párosító modellek mindig sikeresek voltak eladások terén, ám a látványos szedán-imázs miatt a profitot aligha lehetett maximalizálni rajtuk: megoldás lehet egy új formába önteni a bevált receptet. Több gyártó is így tett az utóbbi időben, a Citroën sem akart hát kimaradni a buliból, bemutatták a hosszabb, praktikusabb, ám szedános vonásokkal is rendelkező C4 X modellt. A rokonságban kísértetiesen hasonló lépés a bemutatásakor radikális újdonságként definiált Peugeot 408-hoz, ám ahhoz képest látványosan kevesebb munkát tettek bele a mérnökök. A 408-cal ellentétben a C4 X ugyanis csak hátul kapott teljesen új dizájnt, Lent a hátsó kerekekig, fent pedig kevéssel a B-oszlop utánig teljesen azonos a már 2020 óta piacon lévő C4-gyel.
Hirdetés
Tengelytávolsága változatlanul 2,67 méter, ahogy 1,8 méteres szélessége és 1,525 méteres magassága sem változott, egyedül a hossza nőtt meg 24 centivel, 4,6 méteresre. Dizájn terén ráadásul amellett, hogy csak a műszaki oldalon is változó részletekkel foglalkoztak, abba sem tettek túl sok kreativitást: mintha szándékosan a lehető legolcsóbban és legegyszerűbben próbálták volna letudni a puttonynagyobbító műtét esztétikai aspektusát. Ettől még egyáltalán nem lett csúnya a végeredmény, csak furcsa, hogy a minden más szögből sűrű élekkel és rengeteg ingerrel operáló összkép egy nagy síkokkal és egyszerű, lekerekített vonalakkal operáló farrész mögött rejti az immáron 510 literes csomagtartóját. A hajtásláncok műszaki megoldásai terén sincs meglepetés, egyedül az elérhetőségükkel kapcsolatban akad. A C4 X modellt több piacon is kizárólag az ë-C4-ből ismerős, 50 kWh kapacitású akkucsomaggal, 100 kilowatt, tehát 136 lóerő csúcsteljesítménnyel és WLTP szerint legfeljebb 360 kilométeres hatótávolsággal kínálják majd. Biztosan nem kap belsőégésű motort Németország, Franciaország, Olaszország és Spanyolország sem, ám hozzánk még jó eséllyel ellátogat majd az 1,2 literes, háromhengeres benzinessel és az 1,5 literes dízellel, valamint a konnektoros hibridekkel is a spanyolországi Madridban gyártott, nagyobb puttonyos C4 változat. Az árakról és a rendelhetőségről egyelőre nincs információnk, ám aligha szolgálhatunk majd jó hírrel, ha lesz. Bár tagadhatatlan a hasonlóság a régebbi korok kompakt szedánjainak alapelve és az itt végrehajtott változtatások közt, ennek ellenére a C4 X modellt szinte biztosan nem fogják a régi hagyományokhoz hasonlóan olcsóbban adni az azonosan felszerelt és motorizált ötajtóshoz képest.
Hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?