A német kukások esküsznek az automata váltóra

Magyar automata váltókkal tisztítják Berlin utcáit

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Berlin utcáit zömében a nyomatékosztóit hazánkban, Szentgotthárdon is gyártó Allison Transmission váltóival szerelt járművek tartják tisztán.

Több különleges jelzőjére is büszke lehet a berlini városgazdálkodási vállalat. Például már az a kiindulási állapot is sokat mondó, hogy 892 km2-es területet tartanak nap, mint nap tisztán, s szolgálnak ki ezáltal 3,45 millió lakost és évente mintegy 10 millió turistát. Ráadásul ezt nem is akármilyen járművekkel teszik. A mintegy 1000, a hulladékgyűjtést, illetve az utcák takarítását végző haszonjárműből 626 példányban Allison márkájú automatikus nyomatékváltó dolgozik. Míg hazánkban az autósok körében még viszonylag kevéssé elfogadott az Egyesült Államokban alapvetőnek számító automata váltó, a német városgazdálkodási vállalatnál már kötelező előírás, hogy egyes járműtípusokban automata váltó legyen, ugyanis az üzemeltetési és felhasználói szempontból is előnyöket jelent a “kukások” tapasztalatai szerint.
Az automata sebességváltóknak számos előnye van a gyakori megállást-indulást kívánó berlini forgalomban. Nagy könnyebbség a sofőrök számára, és hosszú távon a kezdeti beruházás jelentős költségmegtakarítást is eredményez. A nyomatékváltó, amely a kézi vagy félautomata váltókban megszokott hagyományos száraz kuplungot helyettesíti, olyan részegység, mely nem használódik el, s a jármű teljes élettartama alatt nem kell cserélni” – magyarázza Kai Groth, a BSR - Berliner Stadtreinigung = BSR - termékmenedzsere. “Az automata váltók használatával az elmúlt 10 évben hozzávetőleg 150 váltócserét előztünk meg” – folytatja Groth.

A BSR részére, ahol évente közel 180 000 órát töltenek járműjavítással, az a tény, hogy nem kell váltót cserélni, jelentős működésiköltség-megtakarítást eredményez. Másrészről viszont minimális állásidő mellett hatékony ciklusidőt biztosít. “Sofőrjeink nagyon elégedettek az automata váltókkal – a legtöbben nem is szeretnének más sebváltó típussal felszerelt autót vezetni” – teszi hozzá Groth.
Az automata váltó mellett más modern technológiákat is szívesen kipróbál és alkalmaz a berlini városüzemeltetés, 2006 és 2010 között mintegy 870 járművet cseréltek le olyan újakra, melyek csökkentett károsanyag-, por- és zajkibocsátással működnek. A Berlin tulajdonában lévő BSR számára létfontosságú, hogy a városban olyan alacsony károsanyag-kibocsátású, környezetbarát flottát működtessen, mely a lehető legkisebb hatással van a környezetre, illetve a lakosokra. Ezen okból a Berlini Köztisztasági Vállalat már néhány hibridrendszerrel működő járművet is használ a hulladékgyűjtéshez, valamint teljesen elektromos meghajtással, illetve üzemanyagcellával működő járműveket is tesztel. Ma összesen 120 darab Mercedes-Benz Econic CNG hulladékgyűjtő jármű – mindannyi Allison 3000 széria automata váltóval felszerelve – szolgál a BSR-nél. Annak érdekében, hogy a vállalat biztosítsa ezek széndioxid-mentes működését, a jövőben a saját, Berlin Ruhlebenben található telephelyén hulladékból előállított biometánnal tankolja majd őket.
Hirdetés

A BSR drasztikusan csökkenteni szeretné a kibocsátást azzal, hogy egyre több CNG motorral hajtott járművet állít üzembe. A CNG használata mintegy 95 százalékkal kisebb benzinfogyasztást jelent (a hideg motor benzinnel indul), a zajterhelés pedig - miként azt korábban a földgázüzemű Iveco furgonok esetében is kiemeltük - fele egy hasonló dízelüzemű járművel összehasonlítva. Az Allison Transmission szintén hozzájárul ehhez a célhoz a sebességváltási pontok precíz vezérlésével, miközben a motor sebessége állandó, s így kisebb üzemanyag-fogyasztást eredményez.
A BSR természetesen nem csupán jószántából modernizálta járműveit, arra - vélhetően némi támogatásért cserébe - kötelezettséget vállalt, ám a berlini régió széndioxid-kibocsátás csökkentésére irányuló együttműködés bebizonyította, hogy a flotta modernizációjára fordított beruházás megérte az árát. A BSR szerint 2010 végére a korábbinál mintegy 130 000 tonnával alacsonyabb széndioxid-emissziót értek el. Ez mintegy 9000 tonnával jelentősebb megtakarítás, mint amit a két fél eredetileg tervezett. „Biztos vagyok abban, hogy a flottánk ökológiai profiljának javításával tovább tudjuk csökkenteni a széndioxid-kibocsátást, és ezzel a második szerződésünkben foglalt célt is elérjük” – zárta véleményét Groth úr.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?