Akár halált is okozhat a légkondicionáló

Beteges légkondicionálás

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Mértékkel és ésszel alkalmazva a légkondicionáló kifejezetten hasznos eszköz, ám túlzott használata vagy a rendszer elhanyagolása komoly betegségeket, áttételesen halált is okozhat.


Nem csak az autóba épített légkondicionáló, a hozzá kötődő legionella baktérium is az Egyesült Államokban jelent meg először, konkrétan 1976-ban. Egy vietnámi veterán katonák találkozóján ütötte fel a fejét a legionárius kór, a mintegy 4000 résztvevő közül 200-an betegedtek meg. A 2-3 napos lappangási idővel, előbb influenzaszerű, majd súlyosabb idegrendszeri és vesebetegségekre utaló tünetekkel, végül komoly tüdőgyulladással, illetve azzal járó magas lázzal, hidegrázással, mellkasi fájdalmakkal, köhögéssel és nehézlégzéssel megjelenő betegség mintegy 30 ember életét követelte akkor. Azóta ismert, hogy a legionárius kor antibiotikumokkal gyógyítható, de kialakulására jóval kevesebb a lehetőség, sőt, megfelelően karbantartott légkondicionáló esetén nincs is esély.
Mint az 1976-os eset utáni vizsgálatok során kiderült, a legionella baktérium leginkább a 30-40 celsius fokos állóvizekben tud elterjedni, így megjelenése zuhanyzók, szökőkutak víztározójában is jellemző, ám csak a vízpára tüdőbe jutásával fertőző. A légkondicionáló légszárító hatása miatt azonban régebben a hűtött levegőbe, zárt tartályokban tárolt vizet permeteztek – ezt belélegezve betegedtek meg a találkozó résztvevői. A mai készülékek ebből okulva vagy nem nedvesítik a levegőt, vagy időnként forralt, azaz baktériummentesített vízzel teszik azt. A kórokozó megjelenése azonban így sem zárható ki teljesen. Ha ugyanis dugulás miatt a kondenzvíz nem tud teljes mértékben távozni, a megülő folyadékban záros időn belül tenyészni kezd a legionella baktérium (is), továbbá a hőcserélők párologtatója mellett is hajlamos megtelepedni, utóbbi helyen egyébként nem csak a legionella, számos egyéb baktérium is előfordulhat.
Utóbbiak kiszűrésére szolgál a legalább évente cserélendő pollenszűrő, és a rendszer időszakonként esedékes tisztítása. Ez a kellemetlen szagot árasztó légkondicionálók esetén mindenképp ajánlott, de aki biztosra kíván menni, esetleg érzékenyebb utasokat (gyerekeket, gyermeket várókat) gyakorta szállít, annak bizony tünetmentes rendszer esetén is ajánlott a fertőtlenítés. Lehet próbálkozni az áruházakban kapható, csőhosszabbítós spray-kkel, de a specialisták szerint a teljes fertőtlenítést érdemes inkább szakműhelyre bízni, és a klíma veszélyeinek kizárása így is megúszható 10 ezer forint környékén.
Tisztítás után után pedig csak egy dologra kell figyelni: kánikulában se hűtsük túl az autót, azaz igyekezzünk a külső hőmérsékletnél lehetőleg legfeljebb csak 5 fokkal hidegebben hűsölni. Ez az egyébként meglehetősen elcsépelt tanács nyilván kevéssé kivitelezhető 37 fokos kánikulában, ilyen esetben arra ügyeljünk, hogy az autóból való kiszállás előtt fokozatosan szoktassuk szervezetünket a meleghez, magyarán előbb kapcsoljuk ki a léghűtőt, idővel enyhébb mértékben engedjünk az utastérbe a kinti meleg levegőből, hogy ne a kiszálláskor vágjon az fejbe minket. Ha utast veszünk fel, ugyanígy enyhítsük az utastéri hideget, hogy nehogy meghűljön az autóba ülve. E néhány tanács megfogadásával nem csak az akár halált okozó legionella fertőzés, az inkább csak kellemetlen megfázás is elkerülhető a légkondicionáló kényelmének és áttételes biztonsági hasznának élvezése mellett – kellemes hőmérsékleten ugyanis nem jelentkezik a magas hőmérsékleten fellépő figyelem-tompulás.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.31. at 15:22
    Permalink

    Klimatisztitást csak szakszervízben ajánlom.Minden típusnál más helyen bujnak meg a bacik.2 évente kötelező ha van szaga ha nincs.pollenszürőt évente illik cserélni.Nem érdemes vele spórolni mert tényleg baj lesz belőle.Nagyon korrekt a cikk,gratula.

Vélemény, hozzászólás?