Álrendőrautót varázsoltak a Toyota GR Suprából

Az átalakított GR Supra már alapból egy egyedi darab, bevetésre viszont alkalmatlan

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A civil autókat szinte minden országban tilos úgy átalakítani, hogy azok a rendvédelmi szervek gépjárműire hasonlítsanak, Amerikában viszont lazábbak a szabályok mint itthon, így ezt a Suprát könnyű elképzelni bármelyik rendőrség állományában.

Thomas Hunt, egy Amerikában igen népszerű youtuber vette a fejébe, hogy a 2019-es SEMA tuningshow-ra épített Suprájából a Need For Speed Hot Pursuitban látottak mintájára épít rendőrautót. Persze, a Toyota sportautóját nem láthatta a sorozatban, elvégre maga a játék 2010-es, de a programban számtalan szupersportautó szerepel járőrkocsiként, hiszen a játékosok akár a "jó" oldalt is választhatják, a több száz lóerős kocsikat pedig nem lehet akármivel utolérni. Kalifornia államban pedig a jog lehetőséget is kínál ilyesfajta törekvésekre, csupán annyi a kikötés, hogy közúton tilos a villogókat használni és közlekedés közben nem is lehetnek áramkörhöz kötve, valamint nem lehet az autóra felragasztani a rendőrség szót, továbbá a rendőrség hivatalos címerét sem lehet használni, a kocsin lévő maximum hasonlíthat arra.
Hirdetés
TJ az őt ért kritikákra, miszerint ostobaság volt rendőrautóvá alakítani a szélesítésekkel is vadított GR Supráját, csak annyit felelt, hogy rengeteg örömét lelte a munkában, ami által a gyermekkori álma vált valóra. Ráadásul tudatosan úgy építette át az autót, hogy később vissza is lehessen az alakítani, éppen ezért a fényhíd is mágnesekkel van a tetőre erősítve, valamint a hozzá tartozó elektronikát is a csomagtartónál vezették be a beltérbe. A fényezéshez pedig alig kellett hozzányúlni, hiszen az autó alapból fekete volt, így csupán az autókra ragasztottak fehér fóliákat és a kötelező feliratokat, melyek igencsak szellemesre sikerültek. A bal sárvédőn például a "To Protect and Swerve" felirat olvasható, ami magyarul csupán annyit tesz: "szolgálunk és farolunk". Akik esetleg hasonlóra készülnek, Hunt rögtön figyelmezteti is őket az átalakításról készült videó elején:

„Gyorsan tisztázni szeretném, hogy senkinek sem ajánlom, hogy ezt tegye az autójával. Mielőtt belefogtam volna az átalakításba, felkerestem az ügyvédemet, és megpróbáltam annyit kutatni az interneten, amennyit csak tudtam, hogy megtudjam, meddig lehet elmenni, ha valaki legális álrendőrautót szeretne építeni magának”

Hirdetés
Hazánkban ennél jóval szigorúbb szabályok vonatkoznak az álrendőrautókra. Habár az utakon látni számtalan olyan gépjárművet, ami megszólalásig hasonlít egy járőrkocsira, a kék, piros és sárga fényvisszaverő matricákat kizárólag a rendőrség autóira lehet felragasztani, továbbá a kékek által használt gépjárművek látványterve védett, és aki csak hasonlót (!) szeretne felrakni az autójára, azt külön engedélyeztetnie kell az NKH-nál, akik nagy valószínűséggel el fogják utasítani a kérvényt. Más kérdés, ha olyan autóra szeretnénk rendőrségre hajazó festést tenni, ami nem vesz részt a forgalomban, de a speciális fényvisszaverő matricákról még ez esetben is le kell mondanunk.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?