Amerikában már havi 3,2 milliót is kereshet egy kamionos!

A Walmart megemelte a kamionsofőrök fizetését az USA-ban, mutatjuk a kinti és a hazai helyzetet

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A 12 ezer kamionost foglalkoztató cég több más vállalattal együtt a képzett sofőrök közeledő hiányára reagálva emelte a fizetéseket, hogy vonzóbbá tegye ezt a pályát a fiataloknak vagy az Amerikába érkezőknek.

A közúti áruszállítás, így a kamionok és kamionsofőrök nélkül összeomlana a világunk: minden áru, ami a boltok polcaira kerül, utazott közúton, valamilyen kisebb vagy nagyobb teherautóban. Az ezzel kapcsolatos hazai helyzetről és szabályokról, valamint a kamionosok életéről és munkájáról mélyremenően beszámoltunk egy korábbi anyagunkban, amelyet ide kattintva olvashatsz. Amerikában is minden utazik közúton, sőt, még a sofőrök életkorát tekintve is hasonló a helyzet: a helyi statisztikai hivatal adatai szerint az ottani 1,9 millió kamionos jelentős többsége 45 és 60 éves kor közt, már pályafutása vége felé jár.
Hirdetés
Éppen ezért a Reuters információi szerint mostanában több cég is emelte a kamionosok fizetését, hogy vonzóbbá tegye a szakma kitanulását, a kötelező jogosítványok és vizsgák megszerzését a fiataloknak, illetve hogy esetleg önszántukból tovább maradjanak azok, akik már nyugdíjba mehetnének.

Most épp a több mint 12 000 kamionost foglalkoztató Walmart emelte meg a kezdőfizetéseket a korábbi évi 87 500 dollárról évi 95 000 dollár és 110 000 dollár közé, ami havi 2,75-3,2 millió forintot jelent.

Csak összehasonlításképp 2020-ban átlagosan évi 47 130 dollárt, azaz nagyjából havi 1,36 millió forintot kerestek az USA kamionsofőrjei. Szintén összehasonlításképp: a szakmában dolgozóktól kapott információink szerint ma Németországban egy német kamionos legalább havi 3000 eurót, azaz szintén kb. 1,3 millió forintot keres, ugyanitt egy magyar kamionos 3 hét kinti munkával majd egy hét itthoni pihenővel is megkap legalább 2000 eurót - azaz kb. 755 ezer forintot - teljes és hivatalos német bejelentéssel. Ha csak a kézhez kapott összeget nézzük, akkor a hazai cégek keze alatt dolgozó nemzetközi kamionsofőrök sem állnak rosszul, állítólag nagyságrendileg 500-800 ezer forintot keresnek a havi három hét kint töltött munkával. A probléma, hogy ők gyakran csak minimálbérre bejelentve, azt adómentes, vagy kedvezményes adózású egyéb juttatásokkal (pl. napidíj), rosszabb esetben pedig "borítékban" kiegészítve kapják.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?