AMG-tréning ingyen: 2. rész

Biztonságos elhelyezkedés után jöhet az indulás, de leginkább a fékezés

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Újabb epizód az AMG vezetéstechnikai kurzusából.

Tommy Kendall, az AMG oktatófilmjeiben szereplő instruktor szerint a versenyzők nem vezetési, hanem fékezési tudásukkal nőnek igazából az átlag autósok, illetve egymás fölé. Logikus, hiszen a gázt mindenki tudja nyomni, azt viszont csak a profik tudják, hogy hol, milyen mértékben kell fékezni ahhoz, hogy egy kanyar bevehető legyen.
Utóbbival nem érdemes kísérletezni, azt viszont érdemes tudni, hogy az AMG oktatófilmek első részében is részletezett biztonságos üléspozíció a fékezés szempontjából is nagyon fontos, hiszen csak így képes a sofőr teljes erővel taposni a fékpedált. Persze a fékezés tudománya sem ott áll meg, hogy tiszta erőből kell taposni a fékpedált, pontosan úgy kell tenni azt, hogy a kerekek még ne csússzanak meg, úgy ugyanis aszfalton 30 százalékkal nő a fékút. Noha a kerekek blokkolását ma már a legtöbb autóban ABS előzi meg, az is növeli a fékutat, hiszen az nem visszaveszi a fékerőt, hanem meg-meg szakítja azt, magyarán az optimális fékpontot a sofőrnek kell megtalálnia.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?