Aszfaltról terepre váltott Lewis Hamilton

Sir Lewis Hamilton az INEOS igazgatójával együtt feszegette a Grenadier off-roader határait

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Forma-1-es pályák után bizonyára teljesen más, de mindenképpen pozitív élményt nyújtott Hamiltonnak a terepezés az INEOS Grenadierrel.

2017-ben az INEOS igazgatója, Sir Jim Ratcliffe úgy érezte, nem talál magának megfelelő autót a piacon, amit az ember nem sajnál terepre vinni, ami megállja a helyét a legnehezebb körülmények között is, és ami mindezek mellett kényelmes, ugyanakkor nincs túlbonyolítva sem a dizájn, sem a technológia terén. Lényegében az évtizedekkel korábbi off-roaderekre, például az első Land Rover Defenderekre gondolhatott, és a saját hiányérzete ellen azt tette, amit előtte több ambiciózus autógyár-alapító is tett: megalkotta saját modelljét, ez lett az INEOS Grenadier. Néhány évbe telt, de idén nyáron beindult a Grenadier gyártása, és az Egyesült Királyságban már rendelhető. Az INEOS kapcsolatban áll a Mercedes Forma-1-es csapatával, így meghívták Sir Lewis Hamiltont is egy jó alapos tesztkörre. A két előkelőséget összeköti az autók iránti rajongás, de Hamilton és Ratcliffe autós tapasztalatai aligha állhatnának egymástól távolabb. Ennek ellenére Hamilton bátran gyepálta a Grenadiert, ami bizony állta a sarat, erről tanúskodik az alábbi videó.
Hirdetés
A Grenadierben a BMW hathengeres benzines vagy dízelmotorja dolgozik, de nagyrészt saját fejlesztés a modell. Stílusában emlékeztet az ős-Defenderekre és a Mercedes-Benz G-osztályra is. A létraalvázra szerelt karosszéria szögletes, az aszfaltot elhagyva a haladást a terepgumik, a központi differenciálzár és az állandó összkerékhajtás segítik. Ezeket Hamilton alaposan igénybe is vette, a videó tanúsága szerint elég nagy gödrökön gázolt át, a Grenadier azonban kibírta nem csak a kapaszkodókat és a meredek lejtőket, de a mélyvizes medencét is. A teszt persze nem lett volna teljes körű, ha közúton nem próbálják ki a terepjárót, ahol Hamilton elővette motorsportbeli tudását, és meglehetősen nagy tempóval vette be a kanyarokat. Meg is jegyezte, hogy meglepődött, milyen jól tapad a Grenadier, amit Ratcliffe azzal egészített ki, hogy nem gondolták volna, hogy az off-roader közúton is ilyen jól teljesít majd.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?