Átvennék a kínaiak, amit a Nissan Spanyolországban hagyott

Spanyolországban 2021-ig volt gyára a Nissannak, amibe most a kínai Chery lehelne új életet

Folytatódik a kínai autóipar beszivárgása Európába: a Chery Auto Spanyolországban szeretne gyártani a Nissan régi üzemében.

Megállíthatatlanul nő a kínai autóipar, ráadásul szinte már ijesztő, mennyire a neves, Európában több évtizedes hagyományokkal rendelkező vállalatok kárára teszi ezt. Az angol márkák közül szinte az összeset felvásárolták már, amire a németek még nem tették rá a kezüket, a svédeknél bekebelezték a Volvót, de még a Mercedes-Benzben is van részesedésük. Emellett nem csupán a piacon jelenik meg egyre több kínai autó, hanem a helyi gyártókapacitások kiépítése is megkezdődött. Ennek egyik leglátványosabb lépése az idehaza megépülő BYD gyár lesz, de a Carscoops értesülései szerint máshol is vannak próbálkozások.
Hirdetés
Most éppen a Chery Autóról érkeztek iparági pletykák, hogy Spanyolországban abban a gyárba költöznének be, amit a Nissan 2021-ben hátrahagyott. Ott jelenleg az Ebro márkájú elektromos pick-upokat és furgonokat gyártó EV Motors, a QEV és az elektromos motorkerékpárokat készítő Silence működik, tőlük venné át az üzemet a Chery. Korábban még arról szóltak a hírek, hogy Olaszországban nézelődik a kínai márka, de állítólag ott nem találtak kellően pozitív fogadtatást, így Spanyolország lehet a következő kiszemelt célpont. A tárgyalások még kezdeti fázisban lehetnek, a spanyol kormány nem is árult el semmit arról, támogatják-e bármilyen formában a Chery letelepedését, de a regionális katalán kormány képviselői Kínába utaznak a vállalathoz. Ezen felül Spanyolország az idei évre kiírt két pályázatot 668 milliárd forintnyi összegért, amely kedvezményes hitelből és támogatásból áll, és kifejezetten az elektromos autógyártást hivatott elősegíteni. A kudarc ellenére az olaszok is versenyeznek a legnagyobb autógyártók kegyeiért, a 800 ezres éves autógyártási kapacitásukat 1,3 millióra kívánják bővíteni. A cél elérése során számítanak a Fiatot tulajdonló Stellantis befektetéseire, de az olaszok tárgyalnak a Great Wallal, a BYD-vel és a Teslával is. A Cheryről úgy tűnik, most lemaradtak, pedig nem kis gyártóról van szó: több, mint egymillió jármű gördül ki az üzemeikből, ráadásul szerte a világon meg szeretnék vetni a lábukat, mert az európai gyár mellett például Argentínában is nagy beruházást terveznek.
Hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2024.04.14. at 13:55
  Permalink

  Amíg korrekt módon versenyeznek addig ezzel nincs is gond. Viszont ha elkezdik ész nélkül nyomni a kínai gyártókba az állami támogatást akkor ki fogják őket tiltani.

  Amennyire emlékszem a Ford Saarlouois gyárát sem adták oda senkinek.

  • 2024.04.14. at 17:59
   Permalink

   És szerinted akkor nem lesz Kína részéről válaszlépés? Az aksik pl. honnan jönnek, csak hogy egyet említsek? 😀

   Elhiszem, hogy jó ezzel az “állami támogatásos” dologgal dobálózni, de elég sok kínai márka ment mostanában tönkre(pl. Zotye, Weltmeister), a Nióba a szaúdiak pumpáltak pénzt, ja, és a Renault-ban is főrészvényes a francia állam, de ez gondolom, szőnyeg alá söpörendő…

   • 2024.04.14. at 20:47
    Permalink

    Kína mindig is ultradefenzív volt, nem lenne indokolt semmilyen válaszlépés, mert még így is messze az EU piaca a sokkal nyitottabb.
    Kína nem nagyon tudna olyan válaszlépést hozni amivel nem lőné magát lábon.
    Az hogy egyes cégeket tönkre mennek nem jelenti azt hogy másokba nem tolnának pénzt.
    Az EU-ban Minden nem visszatérítendő támogatást ellenőriznek (nemzeti versenyhatóság és az Európai Bizottság is).
    Pont azért mert a tagállamok az EU-n belül nem tudják kvótákkal vagy vámokkal megvédeni magukat.

 • 2024.04.14. at 17:35
  Permalink

  Vannak akik elhiszik hogy Kína a tisztességes piaci versenyben részt vesz.
  Álmodozni lehet, ha a dízelbotrányt is meg lehet úszni ennyivel európai gyártóknál akkor pont a kínai lesz tisztességes.
  Én beszántottam volna (sóval felhintve 🙂 az egész VW konszernt.
  Gondolom a kínai hazai gyárakban is erős szakszervezet működik, jó fizetések és kítűnő munkakörülmények vannak akár csak a dél koreai akksigyáraknál itt is minden tuti, meg majd a BYD szegednél is az lesz ha elindul.

Vélemény, hozzászólás?