Augmented Reality

AR - Kiterjesztett valóság az autózásban is

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az Augmented Reality (kiterjesztett valóság) technológia segítségével tájékozódhatunk, vagy megtalálhatjuk a nekünk megfelelő pubot.


Tudják-e, hogy mi az az Augmented Reality (AR, magyarul Kiterjesztett Valóság)? A lényege, hogy elérhetőek már olyan alkalmazások az úgynevezett okostelefonok bizonyos fajtáira, amelyek kihasználva a telefon kameráját, GPS jelét és internet kapcsolatát olyan információkat jelenítenek meg például a Parlamentről, hogy ki és mikor építette, hány terem található benne, belül hogyan néz ki, hol van a közelben kiadó lakás, vagy hogy jelenleg ki végzi rajta a felújítási munkálatokat. Mobilunk kamerájával „szétnézve” azt is megtudhatjuk, milyen boltok vannak a közelben, azok hogyan tartanak nyitva stb. Gyakorlatilag a való világot kombinálja a modern számítógépes technológiával, majd érdekes és látványos vizuális adatokkal kápráztat el minket, hihetetlenül gyorsan.

S ha már mobiltelefonon keresztül elérhető ez az alkalmazás, persze csupán egy konzol kérdése és ott van az autóban is, pár év múlva pedig talán a beépített navigáción is megjelenhetnek ezek a tartalmak. Jelenleg már az iPhone 3GS-re és 4G-re is léteznek ingyenesen vagy jelképes összegekért letölthető programok, amelyek megvalósítják az úgynevezett Augmented Driving fogalmát. Ez az úton haladva nem csak GPS-ként funkcionál, digitálisan kirajzolva az összes szokványos GPS információt (útvonal, sebesség, hátralévő idő stb.), információval szolgál például az aktuális sávszélességről, jelzi a sávváltást, figyeli a forgalmat, ha túl közel megyünk az előttünk haladókhoz, és mindezt egy forgalomrögzítő kamera funkcióval kiegészítve rögzíti is. Utóbbi balesetek utólagos értékelésekor, vétlenségünk bizonyításakor is jól jöhet!

Bárhol otthon érezhetjük magunkat, nem kell felszállnunk egy turistabuszra, de az útikönyveket is elfelejthetjük!


Aztán ha megérkeztünk célunkhoz, amiről ekkorra ugye már majdnem mindent tudunk, egyszerűen lekapjuk az iPhone-t, és használhatjuk mobil idegenvezetőként, tovább kísér minket városi sétánk során, s csak löki és löki az információkat! Bárhol otthon érezhetjük magunkat, nem kell felszállnunk egy turistabuszra, de az útikönyveket is elfelejthetjük!

Mindennek az átirata pedig csak szoftver kérdése, de hamarosan bizonyára az autóinkba is beköltözhet egy idegenvezető a saját nyelvünkön. Hát nem csodálatos? Lehet, hogy én még saját városomban is szívesen használnám! Legyen magához őszinte, ha most megkérdezik, biztosan tudja, hogy mikor épült a Parlament? Vagy hogy ki építette? Rengeteg csodálatos épület mellett megyünk el nap, mint nap, biztosan találunk fekete foltokat a tudásunkban, amit még nem tudunk! És egy gombnyomásra mindez megváltozna... ideig-óráig biztosan izgalmasabb is lenne így tanulva a dugóban ülni!

A jövő már közel van, valószínűleg nem kell sokat várni egy hasonló rendszer bevezetésére a mindennapokban.


Egyébként a BMW már teszteli az AR felhasználását a szervizelés területén is, ahol a munkatárs egy hangszóróval egybeépített szemüveggel látja a munkafázisokat. A számítógép megmutatja, hogy hol vannak a csavarok, amiket el kell távolítani, milyen szerszámot kell alkalmaznia a cseréhez, és hogy fér hozzá a kicserélendő alkatrészhez, mindezt digitálisan. Hogy hogyan? A szemüvegbe épített kamera valós képét feldolgozza a számítógép és megjelöli a munkafázist színesben, hogy mit is kell pontosan csinálni, merre kell elhajtani a vezetékeket, hogyan kell kivenni az alkatrészt. A jövő már közel van, valószínűleg nem kell sokat várni egy hasonló rendszer bevezetésére a mindennapokban. Addig is a márka elsőként hozott létre olyan modellt, amelyben a megjelenített képet irányítani, virtuálisan vezetni is lehetett. Az új Z4-essel összefesthetünk egy darabka aszfaltot, a kapott rajzot pedig elmenthetjük, tovább szerkeszthetjük, kinyomathatjuk vagy megoszthatjuk ismerőseinkkel a Twitteren vagy a Facebookon.

A Mini egy angol autós szaklapban közzétett hirdetésében az új technológia felhasználásával mutatta be új kabrióját 3D-ben...


A technológiát persze még ezernyi más dologra is használhatjuk, az AR ugyanis potenciált kanál a játékipar és a marketingesek számára is. Megjelent már olyan alkalmazás is, amely segítségével virtuálisan felpróbálhatjuk egy adott márka szemüvegkereteit és napszemüvegeit (s ha jól áll, természetesen meg is rendelhetjük), Amerikában pedig már a posta is használja. A Mini egy angol autós szaklapban közzétett hirdetésében az új technológia felhasználásával mutatta be új kabrióját 3D-ben, de felfedezte már az AR-t a Ford KA megjelenéseiért felelős csapat, jó néhány kiállításon a Mazda is színesített az új, mifelénk is egyre népszerűbb divathóborttal, és még hosszan sorolhatnánk.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.11.01. at 04:04
  Permalink

  Egyébként valaki próbálta már??? Nekem elég lassan ment és egyik haver váltig állítja hogy márpedig nem is megy! Valaki találkozott már hasonló problémával hogy nem jelent meg a telefon bármit is csinált? ÉS megoldódott valahogy?

 • 2017.11.01. at 04:04
  Permalink

  Nagyon pöpec, ahogy az autószerelő előtt van, hogy melyik alkatrészt kell bütykölnie, és hogy a motor láthatalan mélyén hol van a keresett alkatrész. pro dolog.

 • 2017.11.01. at 04:04
  Permalink

  valami linket ha lehet adj már erről a játékról kérlek mert nem találtam a neten sem ezt sem bármilyen más Kiterjesztett valósággal kapcsolatos alkalmazást és érdekelne hogy ez hogy is néz ki?!

 • 2017.11.01. at 04:04
  Permalink

  Azta!!! Én erről most hallok először. Iszonyatosan hasznos és jó technológia. Le merem fogadni, hogy hamarosan mindenben benne lesz, talán épp csak a gáztűzhelyben nem.

 • 2017.11.01. at 04:04
  Permalink

  jaja lehet nyerni vele egy telefont egy olyat mint amit 3d-ben forgatsz, tehát nem mellékesen azért is megéri, de nekem bejött az egész móka 🙂
  Erre a rétegre meg kíváncsi leszek, de nem hiszem hogy túl jó lenne a kép amit kapsz, meg valószínűleg csak 1-2 színárnyalatot kapsz.

 • 2017.11.01. at 04:04
  Permalink

  Nem, ennek a rétegnek amit most találtak fel az a lényege, hogy úgy szűri meg a szemmel nem látható tartományt hogy nem kell hozzá külön infralámpa. Vicces kis cucc, majd előkotrom a linket ahol láttam.
  Mindenesetre jók ezek az AR cuccok, kipróbáltam a linket is amit mutattál, az AR deffenset meg majd később nézem meg.
  Amúgy jól látom, hogy a ezzel amit mutattál valahogy nyerni is lehet valamit?

 • 2017.11.01. at 04:04
  Permalink

  Most is van virtuális valóságunk is, csak nem olyan nagyon életszerű, bár ha beleéli magát az ember akkor elég valóságos az azaz az elmédben valóságként gondolsz rá nem pedig a grafikára, bár manapság már az is sokszor jobb mint egy film grafikája…
  Ez a night vision meg nem hülyeség, bár azért van a fényszóró, hogy lásd az utat, attól mert a fényszóró az mondjuk infralámpa attól még az is fény csak kell egy speciális réteg amivel te azt látod, de attól még megvilágításról beszélünk:)
  A mobilokon meg nem lassan hanem van ilyen nem is egy, például van AR deffense keress rá találsz róla nem egy videót, vagy:
  http://www.sonyericsson.com/catchlife/index.php?cc=hu&lc=hu&section=x10minisspecial
  Ez is egy spéci AR játék ki lehet próbálni!

 • 2017.11.01. at 04:04
  Permalink

  Azért ez tényleg durva!
  Olyanról már hallottam, hogy csináltak valami spéci bevonatú üveget amivel effektíve megoldották a night visiont és ki-be lehetett kapcsolgatni, szóval éjszaka is simán lehetett látni az utakat. De ez azt hiszem simán übereli ezt is, főleg ha még egy éjszakai kamera is van az autón valahol 😀
  És ahogy mondta mesterb már mindenhol megjelenik ez lassan mobilokon nyeremény és sima játéknak, innentől már pár lépés és lesz virtuális valóságunk is 🙂

 • 2017.11.01. at 04:04
  Permalink

  Végre pont ideje volt… Igazából az lesz majd a nagy szám ha a szélvédő szélére tesz ki plusz információkat plusz autópilóta is lesz az autókban, nah az a következő lépés. Úgyis itt van az OLED kora, tehát simán a szélvédőbe ágyazható onnantól meg azt jelzel ki amit csak akarsz.
  Ez az Augmented Reality pedig kifejezetten a hasznos alkalmazások közé sorolható, hisz nem játékról vagy szórakoztató alkalmazásról van szó, hanem információ közlőről tehát okosít minket 🙂 Csak ezzel az a baj, hogy egy navigációs rendszerbe beapplikálni nem lenne túl szép, hisz azok így is elég zsúfolt és kis kijelzőjűek, plusz infót rágyömöszölve csak az ellenkezőjét érnénk el, hogy még átláthatatlanabb lenne az egész.
  Egyébként Augmented Reality-s alkalmazást eddig egyszer láttam egy webkamerás applikáció volt, konkrétan egy Sony Ericssonos nyereményjátékon lehetett egy kódot bemutatva indulni amin megjelent egy telefon 3D-s makettja amit aztán lehetett forgatni, az is nagyon érdekes volt!

Vélemény, hozzászólás?