Az elmúlt 10 évben olcsóbbak lettek a biztosítások, jövőre drágulnak

Minden drágult, csak a biztosítás lett olcsóbb - eddig

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az autózási költségek 10 év alatti változását bemutató elemzést készített a PBA Biztosítási Alkusz Kft, mely szerint egyedül a biztosítási díjak lettek olcsóbbak.

Eddig, megszokott forgatókönyv szerint, október utolsó napján hirdették ki a következő évi tarifáikat a biztosító-társaságok, novemberben lehetett váltani, és ezen időszakban nem csak a biztosítótársaságok, a náluk külön kedvezményeket kiharcoló és a váltást jelentősen automatizáló alkusztársaságok, zömében internetes alkuszok is jelentős mértékben versenyeztek az autósokért. A rekordernek számító 2009-es évben az autósok több, mint fele új társasághoz szerződött át, a szakmai elemzők és cikkek alapján már akár 3-5 ezer forintos éves díjkülönbözetért hajlandók voltak váltani a kuncsaftok, ami persze annak tükrében nem meglepő, hogy az internetes ajánlatkérés után csak néhány további kattintást és egy meghatalmazást igényel a váltás. Mivel 2010. január 1-től változás, hogy az autójukat azon naptól vásárlók biztosítási évfordulója nem az év vége, hanem a vásárlás napja, számukra azóta év közbeni a biztosító-váltás lehetősége is. Ennek ellenére a nagy hajrá továbbra is novemberre marad, s e kapcsán most a legaktuálisabb a kérdés: miként változik jövőre a kötelező biztosítás díja? E kapcsán a kérdeztük a PBA Biztosítási Alkusz Kft-t, amely (néhány más céggel ellentétben) nem bocsátkozik jóslatokba. Míg az elmúlt 10 évben folyamatosan csökkentek a biztosítási díjak - lásd keretesünkben - a bruttó (baleseti adóval növelt) értékek most bizonyosan magasabbak lesznek 2012. január 1-től - állítja a Lovasi Balázs, a PBA direkt üzletág igazgatója. „A nettó díjakban többen várnak versenyt, ez is majd attól függ, hány új szereplő lesz a piacon, és mennyire áll érdekükben egyes biztosító társaságoknak az, hogy leértékeljék a szolgáltatásukat (vagyis van-e tartalék az árrésben)” - mondja Lovasi.
Hirdetés

Mivel a baleseti adóval kapcsolatban egyelőre szinte csak az publikus, hogy lesz, azzal egyelőre nem tudnak számolni a biztosító-társaságok, ám mivel azt adóként, a biztosítási díjjal együtt szedik majd be a társaságok, és persze utalják tovább az államkincstárnak, az autósok nem menekülhetnek majd előle. Ez alapján most gyakorlatilag az elmúlt években reálértékben minden autósnál, de soknál nominálértékben, azaz effektív díjával is csökkent kötelező biztosítások most először drágulhatnak - annak ellenére, hogy a baleseti adó nélkül, a novemberi kampányban még a mostaniaknál olcsóbb díjakat hallhatnak majd az autósok. Vélhetően utolsó alkalommal, hiszen jövőre már a baleseti adót is tartalmazó díjakkal lesznek kénytelenek versenyezni a társaságok.
Az autózási költségek közül egyedüli csökkenést mutató biztosítási díjak közül a Casco azonban nem kap újabb sarcot, így az relatíve egyre olcsóbb lesz, egy átlagos autónak tekinthető, 1,4-es, 4 éves Opel Astra ma például fele annyiért is biztosítható az önhibás károkra, mint 10 évvel ezelőtt. „A biztosítók nem csak belső működési hatékonyságukban versenyeznek, hanem egyre könnyebben is érhetik el ügyfeleiket alternatív értékesítési csatornákon, például alkuszokon keresztül. Az ebből keletkező megtakarítás a tarifákban is tükröződik” – mutat rá a kedvező folyamatokra Vass Gábor, a PBA Biztosítási Alkusz Kft. ügyvezetője. Míg tehát a kötelező biztosítások jövőre befizetendő díjainak emelkedése várható, a baleset esetén az autósokat a néhány ezer forintos havi díj fejében százezres vagy akár milliós kiadásoktól megóvó cascók egyre többek számára elérhetőek lesznek, ezáltal javulhat az a jelentősen EU-átlag alatti arány, mely szerint ma az autók mindössze 40 százaléka rendelkezik casco-biztosítással.
Autózási költségek: csak a biztosításokon lehet spórolni
Az autózással kapcsolatos költségek változását vizsgáló elemzést készített a 200 ezer ügyfelével a legnagyobb biztosítás-közvetítőnek számító PBA PRAEVENTIO Biztosítási Alkusz Kft. A 10 éves távlatot áttekintő táblázatból megállapítható, hogy benzinre, adókra, díjakra akár kétszer annyi is elmegy ma, mint tíz éve, egyedül a biztosítási költségeket lehet csökkenteni.
Autózási költségek változása 2000-2010
2000 2010 Változás %
Éves benzinköltség* 253 800 Ft 358 560 Ft 41 %
Kötelező biztosítás 23 000 Ft 25 000 Ft 9 %**
Teljes körű casco 107 000 Ft 60 000 Ft 56 %
Autópálya díj (havi jegy) 2 400 Ft 4 200 Ft 75 %
Teljesítményadó 5 856 Ft 13 200 Ft 125 %
*95-ös benzin, évi 12ezer km-es futásteljesítmény, 9l/100km-es fogyasztás (APEH/NAV adat)
**a 10 éves inflációnál messze alacsonyabb érték
A gépjárműhöz kapcsolódó kiadások legnagyobb részét kitevő üzemanyagköltségek 2000-ről 2010-re 40 százalékkal lettek magasabbak, ráadásul 2011 folyamán további tetemes drágulás ment végbe, majdnem 15 százalékos. A teljesítményadó és az autópálya matrica gyakorlatilag duplájára nőtt azonos időtávon. Abban, hogy az autók karbantartási költségei csak az infláció mértékével emelkedtek, nagy szerepe volt a válságnak, és az ennek nyomán ismét a szürke zónába visszahúzódó alkatrész-kereskedelemnek, valamint járműjavításnak, illetve a márkaszervizekre nehezedő ügyfélmegtartási kényszernek.
Ha egy fővárosi család 4 éves, 1400 cm3-es 90 lóerős Opel Astráját vesszük, akkor tíz év távlatában elenyésző volt a kötelezőbiztosításának drágulása, reálértékben még kisebb is a teher, hiszen az elmúlt években egyre komolyabb a verseny ezen a fronton a biztosítók között. Amennyiben vidéken üzemel ugyanez az autó, akkor még abszolút értékben is csökkent a rá vonatkozó díj. Cascoját tekintve ez a típusú gépjármű már majdnem fele annyiért is biztosítható manapság mint 10 évvel ezelőtt.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?