Beragadt a kézifék? Segít a kapalács!

Hogyan használjuk és javítsuk a kéziféket?

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Hosszú pihenő után kellemetlen meglepetést okozhat a kézifék. Behúzva ugyanis olyannyira beragadhat, hogy makacsul gátolja a kocsi mozgását.


A napokban egyik kollégám betámadt a „Nem tudnád átadni a nálad lévő tesztautót?” kérdéssel. „Dehogynem!” – válaszoltam könnyelműen. Aztán néhány perccel később jött is rögtön egy céges meghívás délutánra, ahová már messze nem volt olyan egyszerű eljutnom, mint haza. Agyam persze rögtön dobta a tömegközlekedést felváltó B-tervet, életet lehelek a Használtautó kiszolgált üzletkötői autójába, a 10 éves, mintegy 250 ezer kilométert futott, lemezelt farú Renault Clióba. Tudtam, hogy rég nem volt beindítva, ezért az egyáltalán nem lepett meg, hogy az akksiját fel kell tölteni. Sajnos negyed éve senki sem nézett rá, ezért abszolút üres volt. Lassú töltéssel azonban életre kelt, később ráadtam a kakaót és telítődött is a telep. Tíz perccel indulás előtt elkezdtem készülődni, betettem az akkut a kocsiba, ami gond nélkül indult is, az igazi szívás azonban ekkor jött!

A teljesen sík parkolóban nem is feltételeztem, hogy be van húzva a kézifék, de sajnos be volt. Még valamikor januárban így lett letéve a Clio. A fék persze teljesen berozsdásodott, sem a kar rángatásával, sem az autó előre-hátra hintáztatásával nem tudtam kioldani, a jobb hátsó kerék meg sem mozdult, csak fülsüketítően magas hanggal radírozta gumiját. Szentségeltem a behúzott kézifék miatt, sík úton ugyanis teljesen felesleges és amúgy emelkedőn sem a legalkalmasabb eszköz az autó rögzítésére. Ha nem akarjuk, hogy autónk elguruljon, egyes vagy hátrameneti pozícióban kell hagyni a váltót, aki biztosra kíván menni, az a kerekeket a járda felé fordíthatja, úgy, hogy arra guruljon, ha netán elindulna. Persze nem fog, az autó motorja sokkal biztosabban rögzít, mint a kézifék, erre koros és modern, elektromos rögzítőfékes modelleknél egyaránt nagyon érdemes ügyelni!
Hirdetés
Hosszú parkolás esetén azonban a kézifék használata egyenesen tilos! Télen akár néhány óra alatt befagyhat, de több hetes egy helyben állás esetén minden évszakban megragadhatnak a fékek. Különösen kényesek a ritkának ma sem számító hátsó dobfékes modellek, mint például a Cliónk. A dobfék ugyanis a tárcsánál könnyebben és erősebben rozsdásodhat össze. Próbálkoztam jónéhány alkalommal a hintáztatós oldással, ám nem menekültem meg, szerelnem kellett.
Szerencsére nem sokat, elég volt az autó megemelése, a kerék leszerelése és a fékdob óvatos kocogtatása kalapáccsal. A felnit visszatéve és újbóli hintáztatással elengedett a dobra rárohadt fékpofa: ismét járóképes a Clio. Voltaképp egészen szerencsésen megúsztam a dolgot, hiszen ha a kocogtatással nem jártam volna sikerrel, akkor jöhetett volna ugyan a rozsdaoldó spray fékdobba fújása, de utána a fékhatás érdekében a rendszert teljesen szét kellett volna szedni és ki kellett volna tisztítani, ami bizony már valódi szerelőért kiáltott volna.

Az egész fék-berohadás megelőzhető a kézifék átgondolt használatával, elsősorban nem az autó rögzítésére, hanem az emelkedőn elindulásra érdemes alkalmazni. Az autó elgurulása ellen a sebességben hagyott hajtáslánc is bőven elegendő. Mit tegyenek az automata váltósok? A váltó P állása esetükben is reteszeli a hajtásláncot, ám az tény, hogy annak feszülését kerülni kell. Ezért alapesetben a szakik azt szokták javasolni, hogy az autó megállítása utána kézifékkel kell rögzíteni az autót, majd ezután kell P-t kapcsolni. Ehhez annyit tennék hozzá, hogy a P-t valóban a már teljes mértékben megállított, felengedett lábfék mellett is álló helyzetű autóban kell kapcsolni, ám huzamosabb parkolás vagy télen néhány órás várakozás esetén az autót (a cikkünkben ismertetett okok miatt) ne a rögzítőfékkel fixálják, sík úton anélkül sem kunszt a nyugalmi állapot, lejtős úton pedig a járdaszegélyre fordított kerék vagy annak hiányában akár egy fából, baltával csapott ék is megteszi.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.31. at 16:39
  Permalink

  Sziasztok! Én csak annyit tennék hozzá ehez a kézifékes parkoláshoz, hogy nekem egy 2005-ös “C” Corsám van ami most 6 éves és már a 4 kérifék huzalt cseréltem rajta! Persze ez is teflonos és stb… Én arra jutottam,h gyárilag alkalmatlan a kézifék huzalozása, mert van két törés ami közel 90fokos, ahol kikopik a tok és megszorul tölle a fék! Hajrá Opel legyen minden olcsóbb és ..x..arabb!!! Kár,h nem egy 30éves Skodát vettem azzal semmi baj sincs a mai napig! Soha többé 0Km-es újj autót!!! Azóta ha nem kell nem használom a kéziféket!! Üdv mindenkinek!!!

 • 2017.10.31. at 16:39
  Permalink

  2010-ben február elejétől július végéig állt az autóm az udvarban. A tavalyi esős időjárásnak köszönhetően olyan mértékben összerozsdásodott a fékrendszer, hogy a hátsó dobfék fékpofáiról a betét az első 10 cm – es megmozdulás után már le is szakadt. Fékdob leszerel, eszméletlen mennyiségű rozsdát csiszoltam ki belőle. Az első tárcsaféken is hasonló munkát kellett végeznem. Mondjuk csak úgy a “vas” jellemzője, hogy reakcióba lép az oxigénnel. A kézifékhuzal teflonos, az nem szorul be. Amikor a huzal már egyszer beszorult, utána akár mit is csinálunk, azt rövid időn belül cserélni kell. Van olyan szólás mondás, hogy azért kell gyakran használni a kéziféket, hogy a bowden ne szoruljon be. Ez csak úgy 30-40 évvel ezelőtt volt igaz, a mostani kézifék huzalok már nem ilyen megoldásúak.

 • 2017.10.31. at 16:39
  Permalink

  Végre egy értelmes cikk, kedves Katona Mátyás, köszönöm az értelmes autóhasználók nevében! Egyébként egy itt hozzászóló is említi azt a szintén totális tévedést, amelyet sokszor hallok más autósoktól is, hogy lejtőn egyesbe, emelkedőn rückwertzbe kell tenni a váltót parkoláskor, mintha nem lenne tök mindegy, mégha véletlenül meg is mozdulna az autó…Lényeg a legnagyobb áttétel, az rögzíti legjobban az autót.

 • 2017.10.31. at 16:39
  Permalink

  Én ’95 óta vezetek. Minden megálláskor behúzom a kéziféket (kivéve, természetesen a forgalmi okból megállást ;-), de még soha nem volt olyan problémám, hogy beragadt volna.

  Az igaz, hogy 2 hétnél tovább még egyik autóm sem állt egy helyben.

  Talán tényleg a karbantartás a megoldás… 😉

 • 2017.10.31. at 16:39
  Permalink

  Biztos, hogy ugyanabba az irányba kell kapcsolni a sebességet?? Én úgy tanultam, hogy ha előre gurulna, akkor hátramenetbe, ha hátra gurulna, akkor 1-esbe. Meg a neten több helyen is ezt találtam.

  Egyébként jelenleg olyan lejtős helyen lakom, ahol (kézifék használat ellenzőként is) muszáj használni a sebesség mellé. Kipróbáltam, hogy 1-2 percet ültem a kocsiban még megállás után és szépen lassan, fogaskerekenként azért csurgott az autó a járdáig. Az megfogta, de akkor meg a köv. téma lehetne, hogy a kerekeknek nem tesz jót, ha a járdának nyomva deformáltan pihennek… Szóval ÉLJEN AZ ALFÖLD, kézifék nélkül, nyáron!

 • 2017.10.31. at 16:39
  Permalink

  Kellemetlen tud lenni.Nekem a dob egyszer ragadt be,még Ladán,jött az öreg szaki,adott neki egyet pöröllyel,és kész.Pedig csak tankolni álltam meg.De egyszer a hátsó tárcsafékes autómon fagyott be,na az kellemes volt,véletlen behúztam a kéziféket,latyakos,havas,hideg időben.Hozattam forró vizet,hogy kiolvasszam,jó kis elfoglaltság volt.

Vélemény, hozzászólás?