Brutális Jettát épített a Volkswagen

A VW nem csak Pikes Peak meghódításával van elfoglalva

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Miközben a világ a Volkswagen elektromos versenyautójára figyel Pikes Peak-en, addig szépen csendben egy sebességrekord megdöntésének céljából is megszületett egy Jetta.


A Bonneville Jetta egy THR Manufacturing elnevezésű tuningcég munkájának a gyümölcse, de a Volkswagen áll a projekt hátterében. Az autóval a BGC/G kategóriában szeretnének rekordot dönteni a híres tómederben, a Bonneville Salt Flats International Speedway sóval borított talaján.
Hirdetés

A legújabb Jetta – amely jelenleg csak az USA piacán kapható – szolgáltatja az alapot a versenyautóhoz, aminek a motorterében egy módosított, négyhengeres, kétliteres, turbófeltöltéses benzinmotor dolgozik. Természetesen a sós talaj követelményeinek megfelelő gumiabroncsokat és keréktárcsákat is felszereltek a Jettára, ahogy a felfüggesztést is átszabták és részlegesen önzáró differenciálművet is beépítettek. A lassulásról pedig két ernyő is gondoskodik az autó hátulján.

A Jetta külső megjelenését a Volkswagen dél-kaliforniai dizájnrészlegén álmodták meg az utastérben viszont versenyautóhoz méltóan minden a gyorsaságot és a biztonságot szolgálja. Teljesen „kibelezték” és olyan szinten bebukócsövezték az utasteret, amit szintem minden versenysorozatban megirigyelnének. Persze az óvatosság indokolt, ugyanis a jelenlegi sebességrekord, amit szeretnének megdönteni, 335,5 km/h. A sós pusztában könnyűnek tűnhet a száguldás, de elég egy pici egyenetlenség, ami megdobja az autót és ekkora sebességnél csúnyán ripityára törhet a gép.

Magától értetődik, hogy nem csupán saját szórakoztatására építtette a Volkswagen az autót. Hamarosan érkezik az amerikai piacra a Jetta sportos változata, a GLI, amelyet szeretnének majd a Bonneville változat eredményeivel népszerűsíteni.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?