Egy 49 éves tanulmányautót gyártott le újra a BMW

BMW Garmisch, 49 éve elveszett, ezért most legyártották újra

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Ehhez fogható még nemigazán történt, nemhogy a BMW-nél, de az egész autóiparban sem, legyártottak egy tanulmányautót újra, mert az eredeti elveszett. Ez a BMW Garmisch, ami újra egy mestermű.

Volt egy üres folt a BMW történelmében, miután az eredeti Garmisch névre hallgató, 1970-ben a Genfi Autószalonon bemutatott tanulmányautó nyom nélkül elveszett a kiállítás után. Az autó tervei és néhány fekete-fehér fotó maradtak csak meg és az űr, mivel a Garmisch a BMW későbbi arculatának alappillére volt. A büszkeséget nem csak fotókon akarták prezentálni a jövőben, ezért leporolták a régi terveket és ráállítottak egy speciális csapatot a projektre, aminek célja az eredeti autó tökéletes másolatának a legyártása. Ezt pontosan úgy kell értelmeznünk, hogy a fotókon látható autó minden egyes teljesen egyedi alkatrészét újra elkészítették, a Garmisch 49 év után újra egy kézzel fogható műalkotás.
Hirdetés
Az eredeti autó is a BMW 2002 tii alapjaira épült, a formatervet az a Marcello Gandini rajzolta, aki a Lancia Stratos Zero és a Lamborghini Miura formatervéért is felelős. A 80 éves művész egyébként személyesen nézte át az újra elkészült Garmisch-t a BMW vezető formatervezőjével, Adrian von Hooydonkkal, és le volt nyűgözve az autótól, mely minden egyes porcikájában tökéletesen megegyezik azzal, amit eredetileg építettek. A Garmisch egy kétajtós kupé, melyen a cápa orr dizájn már erősen látható, ahogy a két vese is, melyek rombusz formáját végül nem vitték gyári autóra. A belső kidolgozása is félelmetesen részletgazdag, a középkonzolra állítva került a rádió és a kezelőszervek, a kesztyűtartót kihúzva pedig egy tükör ágaskodik az utas előtt. A hátsó szélvédőre méhsejt mintás rács került, a C-oszlop fazonja pedig erősen hasonlít arra, amit az első generációs 5-ös BMW-n alkalmaztak. A régi új Garmisch a Concorso d’Eleganza Villa d’Este-n tartja hivatalos bemutatkozását, majd a BMW múzeum része lesz Münchenben.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2019.05.28. at 16:30
    Permalink

    Érdekes történet. Jól megöregedett Gandini mester is.
    1970-ben jött ki a Garmisch és 1972-ben jött 3 felső kategóriás autó, amely mind Gandinihez köthető, de nem az ő van feltüntetve a tervezők között. BMW 5-ös sorozat – Paul Bracq; Alfa Romeo Alfetta – Giuseppe Scarnati; Fiat 132 – Mario Boano. Mindegyik ugyanazt a formanyelvet és filozófiát használta. Előremutató volt a Garmisch és sajnos az olaszok keveset profitáltak belőle.

Vélemény, hozzászólás?