Egy település, ahol mindenkinek elektromos autója van

A franciaországi Appy nevű község minden lakója kap egy Renault Zoét

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az elszigetelt kis falvacska lesz a világ első települése, ahol minden lakos teljesen elektromos autót használ. Ha nekik működik, akkor mindenki másnak is.

A franciaországi Appy egy apró falu a Pireneusok lábánál, nem messze a spanyol határtól. Az elszigetelt település életét valószínűleg ritkán töri meg bármiféle szenzáció, hamarosan azonban elmondhatják magukról a lakosok, hogy ők a világ első olyan településén élnek, ahol mindenki elektromos autót használ. A Renault ugyanis minden háztartást meglep egy Zoéval, a márka népszerű elektromos kompaktjával.
Hirdetés
Két okból eshetett a választás Appyra: az egyik, hogy mivel csupán 25 fő él a településen, a Renault költségvetése nem fog összeroskadni, másrészt viszont azért is, mert példaértékű, ha egy ilyen apró, mindentől távol lévő vidéki falu lakói utazási igényeit is ki tudja elégíteni egy elektromos jármű. Ha nekik megfelel, akkor a Renault reményei szerint mindenki megbizonyosodhat a zéró emissziós autók hétköznapi használhatóságáról, lakjanak bárhol is. A szerencsés lakosok 3 évig használhatják majd a Zoékat, ezalatt pedig folyamatosan kapcsolatban lesznek a Renault-val, hogy tapasztalataikat, észrevételeiket megoszthassák a márkával, ezáltal is segítve a fejlesztőket, hogy minél használhatóbb elektromos járműveket tervezhessenek a jövőben. A kísérlet persze önmagában is egy hírverő akció a Renault részéről, ezzel szeretnék népszerűsíteni az egyébként is sikeres Zoét, melyből 2012-es bemutatása óta csak Európában már több mint 100 ezer darab kelt el. A tavaly bemutatott új Zoe a már ismerős formavilágot viszi tovább, ám a legújabb technológiákkal, például friss infotainment rendszerrel és számos vezetéssegítő asszisztenssel. Akár 395 km-es hatótávra is képes a kis Renault, ennek bőven elégnek kell lennie még egy olyan elszigetelt település lakóinak is, mint amilyen Appy, főleg mert az autóhoz jár egy otthoni fali töltő, illetve egy központi villámtöltőt is kap majd a település, melyen 30 perc alatt 145 km-es hatótáv lesz elérhető. A károsanyag-kibocsátásmentes vezetés mellett ráadásul még zöldebbé tehető a Zoe, ha a vásárlók megrendelik az újrahasznosított anyagokból készülő üléshuzatot. Appy látványa pedig kifejezetten érdekes lehet, ha olvasóink közül bárki jár a faluban, ne habozzon megosztani velünk néhány fotót a Zoékkal teli utcákról!
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?