Egymillió dolláros villanysportgép a szomszédból

Rimac Concept One: csodaautó Horvátországból

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Mind teljesítmény, mind ár szempontjából a Bugatti Veyron univerzumában játszik a horvát csodagép, viszont károsanyag-kibocsátás nélkül kínál észvesztő menettulajdonságokat.


Az őszi frankfurti kiállításon még csak állva lehetett megtekinteni a horvátországi Rimac jövőre piacra ígért elektromos hajtású szupersportkocsiját, most viszont már mozog is az elképesztő specifikációval érkező modell. A nemzetközi szaksajtóból a brit EVO magazin stábja kapott elsőként lehetőséget, hogy élőben találkozhasson az autóval, akik gyorsan mozgóképre is vették, igaz hang nélkül, hogy megy az 1088 lóerő összteljesítményű autó.
A horvát cég alapítója Mate Rimac, először az ő BMW M3-asát alakították át elektromos hajtásúra, és az így szerzett tapasztalatok beépítésével alkották meg a Rimac Concept One-t. Az 1,65 tonna tömegű autó mindegyik kerekéhez 272 lóerős villanymotorokat szereltek, így alakult ki a Veyron-tartományban leledző összteljesítmény, mely a mérések szerint 2,8 másodperc alatt lövi ki az autót 100 km/h-ra, végsebessége pedig 300 km/h fölött alakul.
Az autó formatervét ex-Pininfarina tervezők rajzolták, utasterét a bőrözésben profi bolgár Vilner alakította ki, egy darabból öntött könnyűfém felnijei HRE márkajelet viselnek, a Vredestein pedig Giugiaro által tervezetett Ultrac Vorti köpenyeket készített a néma száguldáshoz.
Hirdetés
Most pedig már az is biztos, hogy nem marad tanulmány, mivel a hétvégi monacói Top Marques kiállításon bejelentették, hogy 88 példányt megépítenek az autóból, darabonként 980 000 dolláros vételáron. Arról egyelőre nem számoltak be, hogy milyen típusú akkumulátorok találhatók a Rimacban, pedig érdekes lenne tudni, mivel a cég bejelentése szerint közel 600 km-t képes egy teletöltéssel megtenni az autó.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.30. at 23:42
    Permalink

    “Arról egyelőre nem számoltak be, hogy milyen típusú akkumulátorok találhatók a Rimacban, pedig érdekes lenne tudni, mivel a cég bejelentése szerint közel 600 km-t képes egy teletöltéssel megtenni az autó.”

    Egy promóvideó szerint Lítium-Vasfoszfát aksikat alkalmaznak a gépben.

Vélemény, hozzászólás?