Egységes budapesti parkolás rendszer – jövő héten döntenek róla

Egyszerűsödve drágulhat a budapesti parkolás - mutatjuk a részleteket

Egységes parkolási rendszert vezetne be a Fővárosi Önkormányzat. Ha a javaslatot a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésén támogatja, az új egységes parkolási rendszer szeptember 5-én lép életbe Budapesten.

A mai budapesti parkolási rendszer átláthatatlan és nehezen követhető, ami komoly hátrány az autóval közlekedők számára - ezt nem (csak) mi mondjuk, hanem a Főpolgármesteri Hivatal írja. Komoly változás várható azonban. Jelenleg a különböző parkolási díjak, üzemidők és időtartam-korlátozások, valamint egyéb kiegészítő szabályok alapján 27 különböző zónatípus létezik, ami követhetetlen és nehezen értelmezhető. Az utcákon található parkolási tájékoztató táblák sem egységesek, ezek kialakítása és információs tartalma is kerületről kerületre változik. A jelenlegi szabályozás nem ösztönzi kellően a közterületi parkolóhelyeken az autók gyorsabb cserélődését, így nehezebb parkolóhelyet találni az utcákon, miközben a városban elérhető mélygarázsok kapacitása sokszor kihasználatlan - írja a budapest.hu portál.
Hirdetés
A problémát felismerve már el is készült az új, egységes zónarendszer, ami a korábbi 27 zónatípus egységesítésével 4 könnyen átlátható és értelmezhető zónát hoz létre. A négy zónában egyértelműen szabályozva vannak a parkolási árak, az üzemidők és az időtartam-korlátozások, ugyanakkor elsőre meghökkentő lehet, hogy a belvárosi zóna este 22 óráig, óránként 600 forintos díjat alkalmazna.
Hirdetés
Az új rendszerben az alábbi zónák jönnek létre:
  1. A zóna: 600 forint, 8.00-22.00, max 3 óra
  2. B zóna: 450 forint, 8.00-20.00, max 3 óra
  3. C zóna: 300 forint, 8.00-18.00, max 3 óra
  4. D zóna: 200 forint, 8.00-18.00, időtartam-korlátozás nélkül

Hirdetés
Az új zónák közötti határokról a kerületek javaslata alapján a Fővárosi Közgyűlés dönt soron következő, június 29-ei ülésén. Az új, egységes parkolási rendszer részeként új, egységes információs táblák is megjelennek az utcákon, amelyek egyértelművé teszik az egyes parkolási zónák jellemzőit, így könnyebben használhatóvá és gyorsabban felismerhetővé teszik az autóval közlekedők számára. Az új, egységes parkolási rendszerhez illeszkedő parkolási díjak, valamint a három órás időtartam-korlátozás kiterjesztése a közterületi parkolóhelyek gyorsabb cserélődését ösztönzik - áll a Főpolgármesteri Hivatal közleményében. Ezzel elérhető, hogy az utcai parkolóhelyek elsősorban a gyors, rövid időtartamú parkolási igényeket szolgálják, ezzel javítva ezeknek a parkolóhelyeknek a hatékonyságát.
Az új, egységes parkolási rendszer a Fővárosi Közgyűlés jövő heti támogató döntése esetén 2022. szeptember 5-én lép életbe.
Hirdetés
Forrás: budapest.hu
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?