Egyszerre enyhült és lett keményebb a fővárosi taxirendelet

Módosult a budapesti taxik szabályzása

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Szerdai ülésén módosította taxirendeletét a főváros közgyűlése. A személyfuvarozók riasztást fogadó diszpécserszolgálatot és magasabb drosztdíjakat kapnak.


A fővárosi taxirendelet legfőbb változása, hogy a repülőtér mellett a vasúti pályaudvaroknál is speciális taxiállomás lesz, valamint a taxikban jövő év elejétől olyan diszpécseralkalmazásnak kell üzemelnie, amellyel támadás esetén riasztást tudnak leadni a sofőrök. A központ a figyelmeztető jelzést és a valós idejű helyazonosítót online kell fogadja - annak érdekében, hogy az illetékes hatóságok értesítése haladéktalanul megtörténhessen.
Hirdetés
Utóbbi kedvező a személyfuvarozóknak, miként az is, hogy téli gumit mostantól nem október 15-től, hanem csak december 1-jétől március 15-ig kell használjanak. A megkérdezett taxisok eddig arra panaszkodtak, hogy a melegebb októberekben gyakorlatilag elkoptatták téli abroncsaikat, mire azokra valóban szükség lett. Annak viszont aligha örülhetnek, hogy a módosítás értelmében növekszik a taxiállomás-használati hozzájárulások díja jövő év január elsejétől: az éves díj 40 ezer forint plusz áfáról 65 ezer forint plusz áfára nő. A gyárilag elektromos gépjárművek esetében a díj 50 százalékos, míg a hibrid és a tisztán földgázüzemű gépkocsik 20% kedvezmény van a díjból.

Az elfogadott javaslat szerint a személytaxi-szolgáltatást nyújtó vállalkozások számának csökkenése indokolja a bevételek korrekcióját, amely - a főváros érvelése szerint - csak a díj változtatásával valósítható meg. A taxirendelet 2013. szeptember 1-jén történt hatálybalépésekor a nyilvántartás szerint több mint 5700 taxinak volt droszthasználati hozzájárulása. A szigorúbb szabályozás és a határozott ellenőrzés miatt azonban jelentős létszámcsökkenés történt.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?