Eldőlt: utódot kap a Toyota GT86!

Sokáig bizonytalan volt a sportos Toyota jövője

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Toyotánál már összeállt az új generációs GT86 fejlesztőcsapata, és meghatározták az autóval szemben támasztott elvárásokat is.

A szabadidő-járművek népszerűségének rohamos növekedésével sajnos veszélyeztetett „lényekké” váltak a sportautók, főleg az olyan kompakt méretű élménygépek, mint a Toyota GT86. Azonban a japán márka szerencsére nem száll ki a műfajból, ugyanis Tada Tecuja főmérnök elárulta, hogy utódot kap a GT86. Ráadásul a már összeállt fejlesztőcsapat célja, hogy még a Supránál is élvezetesebb autót alkossanak.
Hirdetés
Ám ennél több részletet még nem árultak el. Józanul gondolkodva azonban három lehetséges út áll a Toyota előtt. Az egyik lehetőség, hogy a márka folytatja bevált együttműködését a Subaruval, és akár a jelenlegi modell alaposan továbbfejlesztett padlólemezére, akár egy új platformra fejlesztik az új kupét. Motorként maradhatna a boxer, 2,4 literes hengerűrtartalommal, négy hengerrel, turbófeltöltővel és akár 260 lóerővel. Vagy szívómotorként körülbelül 230 lóerővel.
A második opció az új generációs TNGA platform alkalmazása. A Toyota és a Lexus felső kategóriás, hátsó- és összkerékhajtású típusainál alkalmazott GA-N és GA-L padlólemezek hosszirányban beépített orrmotort alkalmaznak, ami eleve passzolna egy sportautóhoz, amennyiben a tengelytávból lecsippentenek egy kicsit. A házon belüli technológia alkalmazásának előnye még, hogy egyszerűbben alkalmazható benne a Toyota saját hibrid hajtáslánca.
A harmadik lehetőség pedig a Mazda partnersége. Egy, a napokban kiszivárgott szabadalmi bejegyzés arra enged következtetni, hogy a Mazda hátsókerék-hajtású platform fejlesztésébe fogott, ami tökéletes alap volna egy új, nagyteljesítményű sportautóhoz. Mivel pedig a japán márkák közül a mai napig csak ez a kettő tudott győzni a legendás Le Mans-i 24 órás versenyen, egy közös fejlesztésű utcai sportautó igazi ínyencfalat volna a rajongók számára.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?