Elektromos turbót kapnak a Formula–1-es autók

Hangtalanok lesznek az F1-esek a bokszutcában

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

2013-tól kizárólag elektromos motort használhatnak a Formula–1-es autók a bokszutcában, ennek érdekében kapnak egy második, elektromos turbót is.

Az FIA hosszú távú tervei szerint folyamatosan csökkentenék a Formula–1-es autók fogyasztását, amellyel egyrészt a gazdaságosabb motorok készítésére, másrészt pedig az egyelőre még nagymértékben elfecsérelt energia minél hatékonyabb visszanyerésére ösztönzik a mérnököket.
A 2013-tól bevezetett új szabályok szerint 1,6-os turbómotorok szolgáltatnák az F1-es autók teljesítményének nagy részét, amelyet egy villamos motor egészítene ki. A tervek szerint a két motornak együttesen 800 lóerőt kell szolgáltatnia. Ehhez a jelenlegi KERS-nél sokkal hatékonyabb energia-visszanyerő rendszerre van szükség, ezért nem csak a fékezési energiát, hanem a kipufogógázok energiáját is visszanyerik majd. Egyszerűen két turbót használnak, az egyik a motort tölti fel, a másik egy elektromos generátort hajt.
„Két turbina lesz, az egyik a motort feltöltő kompresszornak termel áramot, a másik pedig egy generátort hajt, ami az akkumulátort tölti fel” – magyarázta Adam Parr, a Williams-csapat elnöke.
Az elektromos hajtás annyira erős lesz, hogy a bokszutcában nem is kell a benzines motort használni.
„A bokszutcában pusztán elektromos hajtással közlekednek majd az autók.”
Az innovatív rendszerért a legtöbb mérnök lelkendezik, bár Adrian Newey a Red Bullnál köztudottan nem nagy rajongója az energia-visszanyerésnek. Ha viszont megnézzük az utcai autók fejlődését, akkor mindenképpen ez a jövő. A Formula–1 pedig amennyiben továbbra is az autótervezés csúcsát akarja képviselni, fel kell vennie a kesztyűt.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?