Ennyi McLaren F1 eddig még nem körözött egy pályán

Goodwoodban adtak randit egymásnak a McLaren F1 GTR-ek

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

28/16, nem rossz arány. A valaha gyártott 28 darab McLaren F1 GTR közül 16 vett részt a goodwoodi mókázáson. Van róla videó is.


Mit kell tudni a McLaren F1 gyári pályaváltozatáról? A kilencvenes évek derekán a kor legmenőbb, és azóta is mércét jelentő szupersportkocsijából Gordon Murray boszorkánykonyhájában készítették el a kocsi FIA GT sorozatba szánt pályaváltozatát is. Az F1 GTR 1995-ben abszolútban is megnyerte a Le Mans-i 24 órás versenyt, de ezzel nemzetközi karrierje nem ért véget. Tíz évvel ezelőtt még privát autóként is megmérettették. Az összesen elkészült 28 példányból többet átalakítottak utcán használhatóvá, de szinte mindnek máig nyomon követhető a sorsa, aukciókon horror pénzekért vált egy-egy ilyen gazdát.

Az autó egy 1995-ös edzésen 381 km/h sebességet ért el a Mulsanne egyenesben, mindezt úgy, hogy a BMW eredetű V12-es motorját 600 lóerőre kellett lekorlátozni a szabályoknak megfelelően. Három éven keresztül készült, 1995-ben és 1996-ban 9-9, 1997-ben a hosszabb orrésszel 10 példány épült gyárilag GTR-nek. A Goodwood Members’ Meeting nem csupán egy sima autóverseny, sokkal inkább a legendás autók és a technikai sportok ünnepe.
Hirdetés
A McLarennek azért volt fontos, mert Lord March összehívta a GTR-eket és így 16 autó körözött egyszerre a sokat látott pályán. Az autórajongóknak is ünnep ez, a kormánynál meg olyan nevek ültek, mint Derek Bell, a Le Mans-i és a Daytonai 24 órás versenyek többszörös győztese, vagy Chris Goodwin, a McLaren vezető tesztpilótája. És az F1 GTR-ek köpik a lángot rendesen, az aláfestőzenétől azért hallani a V12-esek hangját is. Na, az már igazi nóta az autós fülnek.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?