Érdemes lemondani a kártérítésről?

Olvasónk lemondott a biztosító kártérítéséről. Vajon jól tette?

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Tanuljunk más kárából: merjünk ujjat húzni a biztosítóval! Inkább nyerhetünk, mint veszíthetünk rajta.

Olvasónk nem kért ugyan jogi tanácsot, ám egyik cikkünk hozzászólásaiból mégis kiemeltük esetét, ugyanis sokan okulhatnak belőle, illetve jogi szakértőnk válaszából.
"Kitoltam a motoromat a ház elé az utcára, hogy lemosom, meg felkészítem a télre. Épp egy barátommal az udvarban keresgettük a dolgainkat a karbantartáshoz, mikor puffanást hallottunk az utcáról. Egy szakadt kis robogóval felborították a CBR-emet.
Nem hívtunk rendőrt, mert személyi sérülés nem történt, és a károkozó mindent elismert. Érvényes, bár nem régi biztosítása volt. Gondoltam itt nincs probléma, kárszakértő jön, biztosító fizet... Hát nem!
Most írom éppen a kárigényemről lemondó nyilatkozatomat, mivel rendőrségi és későbbiekben bírósági útra akarja terelni a biztosító az ügyet, mert szerinte a kárt okozó segédmotorkerékpár nem volt megfelelő műszaki állapotú, de mivel én igénylem a kártalanítást, én volnék az alperes. Most őszintén, kinek van kedve 250-300 000 forintnyi kártérítésért bíróságra járni 3 évig, és bekockáztatni, hogy a nyakába varrnak egy biztosítási csalást mellé? Nekem nem ér ennyit, viszont rettentően dühít, hogy becsülettel fizetjük a családi és céges járműveinkre (7 db!) a kötelezőt, és egy ilyen pitiáner káresemény bekövetkeztekor pedig fizethetem zsebből a javítást, és egyezkedhetek a károkozóval, hogy a minimálbéréből havi 5000 forintonként szálljon be a javításba... És akkor most ki is járt jól, hogy mindkét járművön volt érvényes kgfb?
Hirdetés
Tisztelt Olvasó!
Az ügyben a jogi ügymenet a következő:
 1. Ön megkapta a betétlapot a robogó tulajdonosától, amiben ő elismerte a felelősségét.
 2. Ön bejelentette a kárt a robogó felelősségbiztosítójának.
 3. A robogó felelősségbiztosítójának ki kell fizetni az ön CBR motorkerékpárjában okozott kárt.
 4. Ha a robogó felelősségbiztosítója szerint a robogó nem volt megfelelő műszaki állapotban, akkor az önnek kifizetett kártérítést a felelősségbiztosító visszakövetelheti a robogó tulajdonosától. Ez egy igen nehéz per lenne a biztosítónak.
 5. Ha a felelősségbiztosítónak az a gyanúja, hogy a robogó nem döntötte fel az ön motorját és önök egy kitalált történetet adtak elő a CBR motorkerékpárban máshogyan esett károk megtérítése miatt, akkor a biztosító tehet rendőrségi feljelentést csalásért. A dolgukban azonban nem biztosak annyira, ezért rendőrségi feljelentés helyett megelégednek az ön és a robogó tulajdonosának a fenyegetésével és beérnék egy kártérítésről lemondó nyilatkozat aláíratásával.

Ha az ön CBR motorkerékpárját valóban az ominózus robogó döntötte fel, akkor nem kell félnie a biztosító fenyegetőzéseitől, kárait meg fogja kapni, legfeljebb valóban egy peres ítélet által.
Dr. Telek Zoltán ügyvéd
www.telek-vasenszki.hu
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.30. at 09:09
  Permalink

  A cikk arról szól , hogy a Biztosító mindent kitalál , csak ne kelljen fizetnie …. Erre itt mindenki arról beszél , hogy miért a járdán akarta mosni a motorját… tény hogy nem nem egy kitüntetendő cselekedet , de de az egy másik történet ! Jó kis magyar hozzáállás : úgy kell neki , minek tolta ki…

 • 2017.10.30. at 09:09
  Permalink

  Az ügy szempontjából ennek nincs jelentősége,mert ha csak a kaput csukja,akkor is megtörténhetett volna a baj.
  Az tényleg érthetetlen,hogy miért ne fizetne a biztosító a vétlen félnek,ha a másik fél járműve selejtes.

 • 2017.10.30. at 09:09
  Permalink

  A ház előtt azaz az utcán, közterületen nem szabad sem motort sem autót mosni. A közcsatornába sem szabad az olajos mosószeres vizet bele engedni. Komoly jogi szabályozása van ennek. Persze senki nem foglalkozik vele, de elméletileg komoly pénz birság járhat az utcán mosásért.

 • 2017.10.30. at 09:09
  Permalink

  Mert az utcát nem az após takarítja? Ez amolyan “Az úgyis senkié, oda szemetelhetsz” hozzáállás.

  A cikkhez pedig: miért nem lehet kiírni, hogy melyik biztosító szívózik? Ha nyilvánosságra kerülne, biztos nem ugrálnának annyit.

 • 2017.10.30. at 09:09
  Permalink

  Ha tudnátok, mennyit veszekedett velem az apósom, hogy a motoromat ( Yamaha 660 ) ne az udvaron, hanem az utcán mossam. 10 perccel ezelőtt olvastattam el vele a cikket. Nem szólt egy szót sem. …….. Vajon holnap délelőtt sem fog szólni , amikor nekiállok a mosásnak ?

Vélemény, hozzászólás?