Év Magyar Autója: hét modell már mindenképp versenyben van

Zsűritag lettem: ötödmagammal fogjuk megválasztani az Év Magyar Autóját

Európai és Világ Év Autója díj után jövő évtől immár Év Magyar Autója díj is lesz. Az Autós Nagykoalíció és a Járműipar.hu által életre hívott díj zsűrijébe én is meghívást kaptam.


Idén hívta életre az Autós Nagykoalíció és a Járműipar.hu az Év Magyar Autója díjat. A zsűribe nagy példányszámú online és print lapok elismert autós újságíróiból válogattak tagokat. Csordás Gábor (Autó és Stílus, Player), Bíró Csongor (Autószektor, Járműipar), Kismartoni András (Origo) és Miklós-Illés Kálmán (Autó-Motor), valamint én (Katona Mátyás, Autónavigátor) alkotjuk a zsűrit, s pontos, összetett szabályrendszer alapján fogjuk meghatározni az egyes díjak nyerteseit.
Hirdetés

Első körben négy különféle díjért indulnak a nevezett modellek. Az Év Magyar Autója 2020 díjért a 2020-ban forgalmazott, magyarországi gyárban összeszerelt személyautók indulnak. A Magyarország Autója 2020 díj kapcsán a Magyarországon forgalmazott és az importőr által a versenyre benevezett autók közül válogatunk majd, míg az Év Beszállítója 2020 díj esetében a Magyarországon termelőüzemmel rendelkező autóipari beszállító vállalatok közül választjuk ki azokat, amelyeket az autógyártók legmegbízhatóbb partnerükként megkeresésünkre előzetesen írásban megjelöltek. Ezt a díjat évente több vállalat is megkaphatja. Lesz egy Év Zöldautója 2020 díj is, melyért szintén a Magyarországon forgalmazott és az importőr által a versenyre benevezett zöld autók (tisztán elektromos autók és legfeljebb 50 gramm/kilométer szén-dioxid kibocsátással rendelkező hibridek) indulnak.
Noha a díjak csak jövő év márciusában kerülnek kiosztásra, nevezett modellek már most vannak. Elsőként a Skoda nevezett a Nürburgring leggyorsabb hétüléses SUV-jával, azaz a Kodiaq RS-sel és a márka új kompaktját, a Scala-t is indítva. Az Opel szintén az elsők között nevezte több modelljét is. A valaha Szentgotthárdon is gyártott Astra mai, K generációja ma is a piac egy meghatározó modellje, nem mellesleg 2016-ban az európai Év Autója díjat is elnyerte. Indul a hatodik generációs, nyáron debütáló Corsa is, melyből 1982 óta 13,6 millió példány talált gazdára, ezáltal az Opel jelenlegi bestsellere. A versenyben megtalálható lesz a Crossland X és a minap debütált Grandland X Plug-in Hybrid is, ami 300 lóerős összteljesítményt és konnektoros tölthetőséget is ad, így hazánkban zöld rendszámra is jogosult. Továbbá még egy tisztán elektromos modellt, a június 4-én debütáló (a bemutatón mi is ott leszünk!) eCorsa villanyautót is nevezte az Opel. Az Opel eddigi legolcsóbb villanyautója már a debütálást követően, tehát június 4-től rendelhető lesz, az első példányok pedig decemberre várhatók belőle.
A nevezési időszak június 30-ig tart, alighanem lesznek még további modellek is, amelyek mérkőznek majd a díjakért.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2019.05.14. at 19:31
    Permalink

    Médiafogyasztóként úgy érzem, egy vezess, HVG cégautó illetve egy totalcar.hu is befért volna a zsűribe, ha csak a puszta számokat veszem alapul. Arról nem is beszélve, hogy háromból kettő orgánumnál van aktív COTY tag.

    http://www.autoesstilusonline.hu/ (életemben most kattintottam ide először) jobb oldalt megnéztem a friss hozzászólások dátumát, baromi népszerű oldal :] Persze ettől még lehet nagyon szakmai, mert ugye mint tudjuk, nem a mennyiség a mérvadó.. csak hát.. namindegy, mostmár van ilyen is, jó munkát kívánok.

Vélemény, hozzászólás?