Exos 125 T néven árulják a Lotus F1-es autót

(F1) Pályaautó a Lotustól

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Lényegében a malajziai központú Formula-1-es csapatának versenyautóját árulja a Lotus tehetős embereknek. De nem utcai használatra.

Noha a versenypályákon a futottak még kategóriában versenyez a malajziai központú Lotus csapat, valószínűleg nem okoz gondot majd nekik a pályaversenyautók értékesítése. Az Exos 125 T néven forgalmazott autó nem csak megjelenésében hasonlít erősen az F1 autóra, de a karbon váz lényegében a 2009-es szabályoknak megfelelő. A motor egy 3,5 literes Cosworth V8-as, amely 10 300-as maximális fordulaton pörög – rövid ideig 10 800-ig lehet forgatni. A 650 lóerőnek egy mindössze 650 kg-os autót kell mozgatnia. Azért nem az F1-es V8-as mellett döntöttek a Lotus mérnökei, mert a 3,5 literes V8-ast csak 4500 km után kell felújítani, ráadásul indítómotorja is van, amelynek köszönhetően nincs szükség külső szerelőgárdára az elinduláshoz. Lotus mindössze 25 darab Exos 125 T gyártását tervezi, az egymillió dollárba kerülő autóhoz évi 5 alkalommal pályanapot is szerveznek, a tulajdonosokat pedig Jarno Trulli és Mikka Häkkinen oktatja a pályaversenyzés mesterfogásaira.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?