Fekete-fehér és néma – ilyen lenne egy autós videó 1914-ből!

A régi filmhez régi autó dukál, a tesztelő egy Ford T-modellt vett górcső alá

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Ha akkoriban születtek volna autós videók, akár Charlie Chaplin is lehetett volna autós újságíró, a Ford tesztje nem sokban marad el egy korabeli komédiától.

Az autózás hajnalán még az volt a csoda, hogy ha néhány tíz kilométeres távot kibírtak a szerkezetek, így akkor az volt a jó autó, amelyik ment. Ma már ennek alapján nehéz lenne autókról írni, így az akkori viszonyokhoz képest bagatell dolgokról szólnak a mai tesztek. Na de, hogyan is nézhetett volna ki egy típus bemutatása 1914-ben? A korabeli teszthez korabeli autó is dukál, ezért egy 1914-es Ford T-modell Speedster az alany. A sportosabb vonalat képviselő négykerekű mellőzött minden sallangot, így ajtók, tető és hagyományos értelemben vett szélvédő sem került rá, így tudták némileg fürgébbé tenni a T-modellt. Nulla százas gyorsulási adat nem áll rendelkezésre, mert a 2,9 literes, 20 lóerős sornégyes motor kiviteltől függően 64-72 km/h órás maximális sebességre gyorsított a Fordot. A végsebesség elérését nem rögzítették a videóban, de ettől még igen szórakoztatóra sikerült.
Hirdetés
Mivel 1914-et írunk, így a színek mellett beszéd sincs a videóban. Ettől függetlenül a tesztelő széles gesztusokkal próbálja a néző tudtára adni a mondandóját, ezért a film néha az Activity társasjátékra hajaz. A főszereplő megmutatja a hűtővíz és az üzemanyag betöltésének helyét, de olyan fontos információkat is próbál elmutogatni, mint a legyártott darabszám, a futószalagos sorozatgyártás bevezetése, illetve folyamatosan csökkenő vételár. Szerencsére olvasható formában is közölnek információt a modellről, így a fogyasztásról, a sebességi fokozatok számáról és a hajtásláncról is kapunk felvilágosítást. A videó humoros, de egyúttal alaposan be is mutatja a T-modell minden részét, ami bizony tartogat érdekességet a mai autókhoz szokott sofőröknek.
Hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?