Feltámadt poraiból egy rendkívül ritka Bentley

Nyoma veszett egy bombázás során, de most feléledt a Bentley Corniche

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Nem szimplán csak a Bentley történelmének egy darabja, hanem az egész autóipar egyik gyöngyszeme a Corniche, amit végre feltámasztottak.

Sajnos a II. Világháború során egy bombázás után (vagy közben) eltűnt egy 1939-es Bentley Corniche Franciaországban. Pontosabban csak a karosszériája. Az autót épp közúton tesztelték a háború kezdetén, ám egy balesetben megsérült. Az alváz azonban még visszajutott a Bentley gyárába, Derby városába, viszont a gyönyörű karosszéria eltűnt Dieppe bombázásakor.
Szerencsére az ezredforduló környékén megtalálták és 2001-ben két alapítvány, a WO Bentley Memorial Foundation és a Sir Henry Royce Memorial Foundation hozzálátott a felújítási munkálatokhoz, de végül félbehagyták a projektet. Egészen tavaly februárig kellett várni, hogy újra mozgásba lendüljenek a fogaskerekek, immár a Bentley saját házán belül, a Mulliner leányvállalat vezetésével. Akiket a Bentley vezér, Adrian Hallmark nyomatékosan megkért, hogy 2019-re a márka jubileumi évére legyenek készen vele.
Hirdetés
Eleget is tettek a kérésnek. A karosszéria hiányzó elemeit kézzel készítették, ahogy az eredeti festés kikeverésére is rengeteg időt szántak, ugyanakkor érdekes, hogy az utastér restaurálásához segítségül hívták a modern CAD technológiát is. természetesen a legnemesebb anyagokkal dolgoztak, az autót eredeti pompájában élesztették újjá.
Az emblémát szintén CAD dizájnerek tervezték meg és a fém megmunkálásának mesterei tökéletesítették, ám, hogy mennyire ritka ez a Bentley, még nem is árultam el. Egészen pontosan egy darab létezik belőle, amit egy görög arisztokrata, André Embiricos rendelt a brit manufaktúrától annak idején. Eredetileg Georges Paulin tervezte az autót, a karosszériát pedig a francia Portout műhely készítette. A restaurált modellt szeptemberben a nagyközönségnek is megmutatják a Salon Privé nevű rendezvényen, aztán beállítják a Bentley gyűjteményébe, ahol legendás autóikat őrzik.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?