Finn Rali

Latvala legnagyobb győzelme

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Pályafutása legnagyobb győzelmét aratta Jari-Matti Latvala a Finn Ralin, amivel megmentette a Ford becsületét.

Jari-Matti Latvala idei második győzelmét aratva, magabiztosan nyerte meg a Finn Ralit.
Latvala ezzel pályafutás legnagyobb győzelmét aratta, és Markku Alen rekordját megdöntve mostantól ő a legfiatalabb versenyző, aki nyerni tudott a Finn Ralin. (Szintén Latvala tartja a legfiatalabb vb-futamot nyert versenyző rekordját.)
„Ez egy olyan álom volt, amire még nem is mertem volna gondolni” – mondta Latvala a célban. „Egész kicsi korom óta arról álmodtam, hogy egyszer megnyerem a Finn Ralit. A szurkolók fantasztikusak voltak, és a saját honfitársaim előtt nyertem. Ez egyszerűen hitetlen számomra.”
Latvala a hetedik gyorsaságin vette át a vezetést Petter Solbergtől. Miután csapattársa, Mikko Hirvonen a negyedik szakaszon felborul ő volt az egyetlen, aki megvédhette a Ford becsületét.

Győzelmével a világbajnokság harmadik helyére lépett elő, 19 ponttal megelőzve ötödik csapattársát, Hirvonent. Latvalára pedig az idén egyértelműen azt a feladatot szabta a Ford, hogy Hirvonen egyéni világbajnoki címét kell segítenie. A verseny előtt azonban megerősítette a csapatvezetés, hogy mindkét versenyzőjük szabadon harcolhat a győzelemért.
Első alkalommal versenyezhetett a Citroën gyári csapatában Sébastien Ogier (korábban a Citroën Junior színeiben indult), aki ezt egy második helyezéssel hálálta meg. Amivel az elmúlt négy versenyből háromszor verte meg, az ezúttal harmadiknak befutó csapattársát, Sébastien Loeböt.

Utóbbi még pénteken veszített sok időt, amikor az első lökhárítóját megrongálta és ezzel felborította autója aerodinamikáját. De köztudott, hogy a Finn Rali nem Loeb versenye, aki ennek ellenére, öt futammal a vége előtt 48 pont előnnyel vezeti a világbajnokságot.
Az első napon még a versenyt vezető Petter Solberg szerezte meg a negyedik helyet, a Citroën Junior versenyzője, Dani Sordo előtt.
Matthew Wilson lett a hatodik Mads Ostberg előtt, aki még a verseny első napján veszített időt, amikor egy földet éréskor eltörte Subaruja kerekét.

Az egy futamra visszatérő négyszeres világbajnok, Juha Kankkunen nyolcadiknak futott be, de végül elmaradt a két finn világbajnok csatája, miután Kimi Räikkönen szombat reggel lecsúszott az útról és kilenc percet veszítve csak a 24. lett.
A Szuper–2000-esek versenyében hármas Skoda-győzelem született. Az IRC-ről átruccanó Juho Hänninen nyert, PG Andersson és Patrik Sandell előtt.
A világbajnokságot Loeb vezeti 166 ponttal. Ogier a második 118-cal, Latvala pedig a harmadik 105-tel.
A gyártók versenyében a Citroën tovább növelte előnyét, és 265 ponttal áll az élen a 210 pontos Ford és a 145 pontos Citroën Junior Team előtt.
A világbajnokság következő futamát, a Deutschland Ralit augusztus 20-22 között rendezik.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?