Földgázzal, benzinnel és árammal is működik a Škoda Vision X!

Hamarosan bemutatják a Škoda Vision X tanulmányautót

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Úgy tűnik, megérte várni a Škoda első hibrid típusára, amely több fronton indít támadást a szabadidő-autók között. A meghajtásához ugyanis használható földgáz, benzin, illetve elektromos áram is.


Egyelőre csak a VISION X tanulmányautó orrát, illetve a hajtásrendszerét mutatták meg, hogy fokozzák a kíváncsiságot. Teljes valójában csak a Genfi Autószalonon láthatjuk majd, ám már most kiderült róla néhány érdekes információ. A sötétbe burkolódzó képen is látszik, hogy a környezetvédelem hangsúlyozásának érdekében zöldre fényezték a karosszériáját, ám ennél sokkal fontosabb, ami a lemezek alatt rejlik. Ott ugyanis a négyhengeres, 1,5 literes TSI G-TEC erőforrás dolgozik, amely sűrített földgázt használva is képes működni. Mellé társul az elektromos hajtás, egy 48 voltos lítium-ion akkumulátorral felvértezve.
A CNG-hajtással 130 lóerős a motor és 250 Nm forgatónyomatékkal rendelkezik, amelyhez a villanymotor hozzáteheti a maga 70 newtonméterét. A hibrid hajtásból adódóan a másik újdonság, hogy ez a Škoda első kardántengely nélküli és összkerékhajtású autója. A belsőégésű motor az első kerekeket hajtja, míg a villanymotor a hátsókat. Utóbbinak egyelőre szerény a szerepe. Besegít az induláskor, terepen, illetve vontatáskor. Tisztán elektromos üzemben csupán két kilométert képes megtenni a autó, ugyanakkor a CNG elégetése jóval környezetkímélőbb, mint a benziné. A VISION X szén-dioxid kibocsátása így csak 89 g/km.
Hirdetés

Természetesen a rekuperáció segítségével ez a hibrid is képes használni a fékezéskor, illetve guruláskor keletkező mozgási energiát, hatótávolságát több mint 650 kilométerre ígérik. A SUV-tanulmányautó gyorsulása egyébként 9,3 másodperc álló helyzetből 100 kilométer/órára, míg a végsebessége 200 km/h. Kijelenthetjük tehát, hogy a Škodánál is elkezdődött a villanyosítás. Ám az első „valódi fecske” valójában a Superb hálózatról is tölthető hibrid változata lesz, amely 2019-ben jelenik meg a kereskedésekben.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?