Függőleges falon küldtek végig egy Subarut

Bobpályán ment végig autóval a Man szigeten rekordtartó Mark Higgins

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A világ leghíresebb bobpályáján mentek végig egy Subaruval, nehezítésként a St. Moritz-i jégpályán egy 90 fokban döntött kanyar is van.


Nem egyszerű összekötni az autósportot az olimpiai sportágakkal, viszont van rá példa, mikor megpróbálják. Most éppen a bobozást és a ralisportot mosták össze, ebben egy Subaru Impreza WRX STI és Mark Higgins volt a segítségükre. Higgins ismerős lehet a motorsport kedvelőinek, a híres Man szigeten például félelmetes tempóban száguldott körbe a szintén a Prodrive által épített rali Imprezával, rekordidőt is futott. Most inkább csak az érdekesség kedvéért eresztették rá a kék raliautót a híres St. Moritz-i bobpályára, ehhez persze kellett néhány különleges átalakítás.
Mivel a pálya elég szűk, magas jégfallal szegélyezve, leszerelték a Subaru tükreit, mivel jó eséllyel hamar elhagyta volna őket. A 8 milliméteres szögekkel kivert gumik persze nem idegenek, egyenesen a WRC sorozatban is használt garnitúrákból hozták. A futóművet a szokásosnál viszont keményebbre hangolták, mivel a pálya rendelkezik egy híres kanyarral, aminek legfőbb jellemzője, hogy teljesen visszafordul, a legmeredekebb pontja pedig 90 fokban döntött, tulajdonképpen függőleges. Itt már nem elég a tapadás, a megfelelő technika és a pontosan kiszámolt sebesség legalább annyira fontos.
Hirdetés
Nagyjából 3 évig tartott az előkészület, a megfelelő engedélyek megszerzése, na meg persze a kellően őrült csapat összeállítása a feladathoz. Az ötlet egy korábbi brit bobversenyző, Ian Richardson fejéből pattant ki, szeretett volna egy autót látni a pályán, szerencsére talált olyan őrültet, aki ezt meg is csinálja. A pályát kissé kiszélesítették, hogy elférjen a Subaru, a kocsi hangját pedig letompították, ez St. Moritz városvezetésének kérése volt, hogy a megengedett legmagasabb hangerőt ne lépjék túl. Az autó elfért, a pilóta és a pálya kész, nekivágtak az őrületnek.

A 90 fokos patkó kanyarban minimum 64 km/h-ás tempót kell elérnie, a maximum pedig 96 km/h, de a belépő sebesség sem mindegy, ha túl gyors, a pályába fúródhat az autó orra. Higgins gond nélkül vette a patkó alakú kanyart, utána viszont egy szűkebb részen akadt egy kis probléma, a kocsi mindkét oldalával hozzáért a falhoz, közel járt, hogy felboruljon, de sikeresen korrigált és végig tudott menni vele. Ez volt az első, és nagy valószínűséggel az utolsó alkalom, hogy valaki végigment egy bobpályán autóval, Higgins újabb őrültséget pipálhat ki a bakancslistáján.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?