GÉMOSZ felmérés: az autókereskedők már látják a fellendülést

Négy év alatt 100 hazai autókereskedés zárt be, ám a piac bővül

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Bár az autókereskedések száma érezhetően csökkent az elmúlt években, a megmaradtak bizakodók, maguk is érzik a piac fellendülését.


Hónapról hónapra arról tudunk beszámolni, hogy bővül az autópiac. Ez alapvetően jó, de a kereskedők még annak ellenére nehéz helyzetben vannak, hogy a GÉMOSZ (Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetsége) legújabb - nem reprezentatív, 15 kérdésből álló, a pillanatnyi helyzet értékelésére és a jövőképre vonatkozó - felmérése szerint a dílerek már egyértelműen látják és érzik is a felívelést.
A helyzet ugyanakkor még messze nem jelenthető rózsásnak - derült ki a szakmai szervezet sajtótájékoztatóján. Miként azt Gablini Gábor, a szervezet elnöke elmondta, jelenleg 405 gépkocsi márkakereskedés működik Magyarországon, 43-mal kevesebb, mint 2013-ban, 2011-hez képest pedig 100-zal csökkent a számuk. A tulajdonosok száma 2011-ben 324 volt, két éve 272, ma pedig 249, vagyis erőteljes koncentráció ment végbe a szakmában - tette hozzá az elnök.
Miután a márkakereskedések egy része több szalont is működtethet, a szalonok száma 671, de két éve még 732, 2011-ben pedig 785 volt - ismertette a tájékoztatón Szilasi János, a GÉMOSZ elnökségi tagja. A 2013-as felmérés óta megszűnt 61 szalonból 40 tartozik a piacról kivonult Chevrolet hálózatába, jelentősebb csökkenés volt a Renault, a Citroën, a SEAT és a Ford szalonok számában. A tulajdonosok 68 százaléka egy telephelyet - szalont - működtet, 17 százalékuknak van 2, és 8 százalékuknak 3 szalonja. A tulajdonosok 55 százaléka csak egy márkával foglalkozik, a két márkás tulajdonosok aránya 25 százalék, míg a három márkásoké 7 százalék - tette hozzá az elnökségi tag, aki azt is elárulta, hogy egy márka értékesítéséből csak akkor lehet megélni, ha nagy a forgalom, ezért több márkával főleg vidéken foglalkoznak a kereskedők. A kereskedések 19 százaléka Budapesten, míg 13 százaléka Pest megyében található. A kettő együtt 126 kereskedés. A legkevesebb szalon - mindössze 7 darab - Nógrád megyében található
A felmérés kiterjedt a márkakereskedők gazdasági helyzetére is. Ennek eredményeit ismertetve Gablini Gábor kiemelte, hogy a jelenlegi árbevétel - piaci átlagban - nem elegendő a kiadások fedezetére, az eredményes működtetéshez évi 120-140 ezer új autót kellene értékesíteni az országban.
A szakmát (is) segítette 2013 őszétől a növekedési hitelprogram, amely fellendítette a kishaszon járművek forgalmát, majd a kereskedők is felhasználták ezt a forrást technológiai korszerűsítésre. A kereskedők egyharmada élt ezzel a lehetőséggel.
Hirdetés
A GÉMOSZ elnöke a legnagyobb problémát az illegális javítóműhelyekben látja. Az évi ezer milliárd forintos javítói piacból mindössze 400 milliárd jelenik meg a Központi Statisztikai Hivatal adatai között - illusztrálta a helyzetet Gablini Gábor, aki problémának látta azt is, hogy az idén behozott 140 ezer használt autóból 100 ezer 14-18 év közötti életkorú. A szakma azt javasolja a kormánynak, hogy a járművek adója ne a teljesítményüktől, hanem a károsanyag kibocsátástól függjön. Ez a GÉMOSZ szerint egészséges irányba terelné a használtautó-importot.
(Forrás: GÉMOSZ, MTI)
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.28. at 12:01
  Permalink

  Ezek trendek. Az emberiség egészségi állapota is évről évre javul, pedig rengetegen meghalnak betegségekben.
  Flottázol te rendesen, vagy várod a szalonba beténfergő nagyvadakat?

 • 2017.10.28. at 12:01
  Permalink

  Ezt a hazugságot. A kereskedők látják a fellendülést???? Én új autó kereskedő vagyok Székesfehérváron. Az utolsó két hónapnál rosszabbat még életemben nem láttam pedig 2003 óta vagyok a szakmában. Lehet, hogy Budapesten érezhető valami de itt nem is messze Budapesttől katasztrófális a helyzet. Az új autót alig lehet eladni. Na ennyire érezzük a fellendülést. És akárkivel is beszélek szakmán belűl hasonló a vélemény. Erről ennyit.

Vélemény, hozzászólás?