Hátsó szárny? Minek? Itt a Peugeot Le Mans-i csodája!

Bemutatták a Peugeot 9x8 Hypercar versenyzésre kész változatát!

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Eddig csupán tanulmányautóként létezett a Peugeot 9x8, amit persze gőzerővel fejlesztettek az első bemutatása óta, hogy most már a végleges, versenyzésre alkalmas változatot is a világ elé tárják.

Eleinte mindenki csak egy „dizájn túlkapásnak” vélte, hogy a Peugeot Le Mans-i 24 órás versenyre szánt prototípusán nincs klasszikus értelemben vett hátsó légterelő. De a mérnökök nem vicceltek, a végleges változaton sincs a kategóriában megszokott szárny az autó végén. Légterelő elemek persze vannak, úgyhogy kíváncsian várjuk, hogyan szerepel majd az első éles bevetésén, amelyre majd Monzában kerül sor a 6 órás versenyen, júliusban. Tehát egy kis csavar a történetben, hogy a Le Mans-i versenyautó idén még nem indul a legendás 24 órás versenyen, hiszen Monza csak utána következik. Az összkerékhajtású 9x8 Hypercar mozgatásáról egy hibrid rendszer gondoskodik. Hátsó kerekeit 2,6 literes, biturbós, 697 lóerős, V6-os benzinmotor hajtja, míg az első kerekeket egy egyedi tervezésű, nagy teljesítményű, 268 lóerős villanymotor. A versenyautó nagyfeszültségű, 900 voltos akkumulátorát a TotalEnergies/Saft céggel közösen fejlesztették ki, a gumiabroncsokat pedig a Michelin biztosítja a hiperautó kategória előírásainak megfelelően.
Hirdetés
A 9X8 hosszúsága 4,995 méter, szélessége 2 méter, magassága pedig 1,145 méter. A mérlegen mindössze 1030 kilogrammot nyom üresen, a tankjába pedig 90 liternyi, 100 oktános bioüzemanyag fér. Tavaly december óta 25 tesztnapon nyúzták valódi versenypályákon, (miközben természetesen a tesztpadon és a szimulátorban is dolgoztak rajta), ezalatt több mint 10 ezer kilométert tettek meg vele, és állítólag semmi hátrányát nem tapasztalták a klasszikus hátsó szárny hiányának. Már csak az a kérdés, hogy ez élesben is igaz lesz-e, ami tehát július 10-én, Monzában kiderül.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?