Helyet kap a Modern Művészeti Múzeumban a Fiat 500

Hatalmas megtiszteltetés, hogy a Fiat 500 helyet kap a MoMA falai között

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Olyan autók mellé zárkózott fel a Fiat 500, mint például a Porsche 911.


New Yorkban található a Modern Művészeti Múzeum, ahol a világ legikonikusabb formájú tárgyait is megszemlélheti a közönség. Hamarosan a kiállítási tárgyak között köszönthetjük a klasszikus Fiat 500-at is, hiszen egy jövő februárban nyíló kiállítás egyik főszereplője lesz.

A kiállítás központi témája, hogy olyan használati tárgyakat mutasson, amelyek különleges dizájnnal rendelkeznek mégis megfizethetők, illetve megfizethetők voltak saját korukban. Ebbe a csoportba tökéletesen beleillik a Fiat Nuova 500, annak is az F jelölésű változata. Ezt a modellt 1965 és 1972 között gyártották és a legkelendőbbnek bizonyult a típus 18 éves gyártási periódusa során. Nem véletlenül, hiszen párhuzamosan árulták az újabb L, azaz Lusso modellel, mint annak olcsóbb, alacsonyabb felszereltségű alternatíváját.

A klasszikus 500-as népszerűsége máig töretlen. Az igazi olasz stílus egyik ikonja, és valószínűleg soha nem megy ki a divatból a formája. Az F változat a legkönnyebben arról is merhető fel, hogy hagyományos, előrefelé nyíló ajtók kerültek rá, ezért a kilincsei az ajtó hátsó felén helyezkednek el.
Hirdetés

A kis 500 köbcentis motorral felszerelt autó mobilizálta Olaszországot. Körülbelül négymillió darabot adtak el belőle 1957 és 1979 között. Az autó megalkotásához leginkább Dante Giacosa nevét kötik, aki utólag bevallotta, sajnálja, hogy nem lett még ambiciózusabb a formaterv. Ráadásul eredetileg fontolgatta a keresztben beépített orrmotor beépítését is, amolyan Mini módra. Kicsit meg is viselte a Mini sikere, pedig semmi szégyenkezni valója nincs, látva a Fiat 500 sikerét.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?