Hibrid szabadidő-autóval a bűnözők ellen

A Ford építette meg az első hibrid SUV elfogó-rendőrautót

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az Explorer alapjaira készített gazdaságos bűnüldöző gépet a Ford.


A hivatalosan Ford Police Interceptor Utility néven emlegetett jármű az első a maga nemében. Bár túl sok technikai információt nem osztott meg róla a kékoválos márka, első pillantásra egy Explorer méretű gépnek tűnik. A hátsó lámpája szinte egy az egyben az Explorerről származik, az autó orra azonban egyáltalán nem a nagy SUV arcára emlékeztet. Arról sem árultak el semmit, hogy milyen hibridrendszer mozgatja az autót, csak annyit lehet tudni, hogy 40 százalékkal fogyaszt kevesebbet, mint a 3,7 literes V6-os motor, amely jelenleg a rendőrségi Explorerekben dolgozik. Ez pontosan 24 mérföld/gallont jelent, és így a Ford számításai szerint autónként 3200 dollárt spórolhat a hibrid erőforrással a rendőrség. Ráadásul kimondottan a bűnüldözéshez igazították a karakterisztikáját, így amikor szükséges, automatikusan a maximális teljesítményt adja le. Egyébként valószínűleg ugyanennek a motornak a felhasználásával alakították ki a lítium-ion akkus hibridrendszert.
Hirdetés

Az autó felszerelhető egy megfigyelőrendszerrel is, amely a járművön kívül 270 fokos szögben képes érzékelni a közelben mozgó személyeket és tárgyakat, majd elemezni is a mozgásukat. A potenciálisan fenyegető viselkedést észlelve pedig hangjelzést ad a rendszer és azonnal felhúzza az ablakokat, valamint zárja az ajtókat. Az első ilyen járművek jövő nyáron érkezhetnek meg az amerikai rendőrőrsökre.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?