Ingyen kipróbálhatók Budapesten a BKK elektromos buszai

A BKK és az ArrivaBus teszteli a Mercedes és a MAN elektromos buszait - mutatjuk, hol és mikor!

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Bárkinek ingyenes a tömegközlekedés Budapesten a következő napokban, legalábbis ha a tesztelés alatt lévő elektromos buszokra száll fel.

Praktikus és valóban hasznos akcióval köti egybe a BKK az elektromos buszok tesztelését. Két vonalon ugyanis bárki ingyenesen igénybe veheti a tömegközlekedést, ha a két érintett járat valamelyikére száll fel. A valós forgalmi körülmények közti megbízhatóság tesztelését a BKK két szolgáltatója, a BKV és az ArrivaBus végzi - ráadásul már nem először, a villanybuszok ismételt próbálgatása tehát bizakodásra adhat okot, hogy a jövőben tényleg elterjednek majd Budapesten és remélhetőleg a többi nagyvárosban is. Mindez összhangban van a Fővárosi Közgyűlés által 2019-ben elfogadott Budapesti Mobilitási Tervvel. Ennek egyik fontos célkitűzése a modern, környezetbarát járművek használata a fővárosi közösségi közlekedésben.
Hirdetés
Most a Mercedes eCitaro G és az MAN Lion's City 18E típusú csuklós-buszok mutathatják meg, állják-e a sarat. Előbbiben egy 441 kWh-s, utóbbiban egy 640 kWh-s akkumulátortömb dolgozik, amik bizony masszív telepek, de hát mindkét busz 18 méter hosszú, amik önmagukban is jelentős tömeget jelentenek, pláne akkor, ha tele vannak utasokkal. Mindkét busz 300 km fölötti hatótávval rendelkezik, bár azt nem közölte a BKK, ez csökken-e akkor, ha folyamatosan tele van utasokkal - bizonyára az is az egyik célja a tesztelésnek, hogy ezt megvizsgálják. Ugyanilyen fontos kérdés a töltés tempója, azaz hogy kellően gyors-e ahhoz, hogy két járat között a BKK telephelyein fel lehessen tölteni. Az elektromos buszokon a kényelmet klíma és a villanyhajtásból adódó csendesség biztosítja, mindezt ráadásul most ingyen ki is próbálhatja bárki. A MAN buszára már csak holnapig, május 21-éig lehet felszállni a belvárost is átszelő 8E vonalon. A Mercedes csuklósa pedig 23-áig a 7-es, 24. és 30. között a 8E vonalon közlekedik. Mindhárom esetben e8E, illetve e7 jelzéssel a kijelzőjükön érkeznek a tesztbuszok, így könnyen fel lehet ismerni a környezetbarát és - nem utolsó sorban - ingyenes tömegközlekedési eszközt. A két járat egyébként valós időben a BudapestGO alkalmazásban is nyomon követhető.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?